Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Beeld- en geluidkwaliteit

De Toshiba 55WL768 kan uitpakken met een degelijke beeldverwerking. Zowel met Blu-ray als dvd is de deinterlacing feilloos. Enkel bij de ruisonderdrukking zien we iets zwakkere prestaties. In de automatische stand gaat hij erg voorzichtig te werk, en zelfs wanneer we hem manueel in de hoogste stand zetten is het resultaat nog niet perfect.

In onze testscène uit House of Flying Daggers blijft er steeds behoorlijk wat ruis zichtbaar. De bewegingsscherpte is uitstekend, met een minimale hoeveelheid beeldartefacten die alleen in de meest complexe achtergronden zichtbaar zijn. Het scherm vertoont wel wat uniformiteitsproblemen: in het midden zijn er bovenaan vier heldere vlekken zichtbaar, die in sommige donkere scènes opvallen wanneer je in een verduisterde ruimte kijkt.

Toshiba besteedt veel aandacht aan een correcte kleurweergave. Het biedt daarvoor twee filminstellingen: ‘Hollywood 1’ en ‘Hollywood 2’. In Hollywood 1 is de maximale lichtopbrengst erg laag, wat deze instelling enkel geschikt maakt voor kijken bij quasi volledige verduistering.

Hollywood 2 is een betere keuze voor normale woonkameromstandigheden, maar benadrukt zwart en wit iets te sterk. Je kan dat bijstellen door in de geavanceerde beeldinstellingen het ‘Zwart-Wit niveau’ naar ‘1’ terug te brengen. Afgezien van die opmerking zorgen deze twee presets voor een bijna perfect resultaat.

De kleuren zijn behoorlijk, alleen is rood iets te flets en blauw wat donker. Op het eindresultaat valt echter bitter weinig aan te merken: we krijgen uitstekende, natuurlijke beelden te zien. Het enige minder sterke punt van dit toestel zit ‘m in de zwartwaarde, die niet supergoed scoort. Daardoor lijkt het beeld iets vlakker en minder levendig dan dat van de concurrentie.

Het toestel kan ook 3D-content weergeven, en met goed resultaat. We zien maar een minimale hoeveelheid crosstalk. Maar opgelet, met 3D-beelden is de Hollywood 1-preset echt te donker en verliest de kleurweergave ook wat van z’n pluimen. Hollywood 2 en zeker ‘Standaard’ lijken ons veel beter geschikt om van 3D te genieten.

Helaas is de klank niet van dezelfde kwaliteit als het beeld. Het geluid is vlak en levenloos, en ondanks de vrij ruime regelmogelijkheden valt daar weinig verbetering in te brengen. We moeten de ‘Bass boost’ op hoog zetten en in de equalizer de laagste frequenties extra benadrukken om iets van de laagweergave te horen.

Het geluid is oké voor televisiekijken, maar voor films zal je al snel naar de winkel hollen voor een goede soundbar, homecinemaset of av-receiver.

gerelateerde items