Beeld

Review: Toshiba 55YL875G

Met de steeds kleinere kaders van de huidige lichting televisies wordt het erg lastig om nog een opvallend design te presenteren, maar net daar is Toshiba met deze 55YL875G toch weer in geslaagd. Het kader is ongeveer twee centimeter breed en is net als de voet in geborsteld aluminium uitgevoerd.

Er is gekozen voor een erg scherpe en strakke lijnvoering. Daardoor oogt het geheel wat kil en streng, maar we vinden het een welkome afwisseling op de eerder speelse en donkere afwerking van de meeste andere toestellen.

Ook de achterzijde is piekfijn verzorgd. De uitgebreide selectie aansluitingen staat naar opzij en naar onder gericht, zodat je het toestel zonder veel bekabelingsproblemen strak tegen de muur hangt. De scherpe designlijnen zijn ook perfect zichtbaar op het zijaanzicht. We zijn er dan ook zeker van dat de Toshiba er prachtig zal uitzien aan de muur.

Ook de remote heeft een uniek uiterlijk. Het is een lange, smalle reep die gedeeltelijk wordt afgedekt door een huls uit geborsteld metaal. Die schuift op en neer over de remote om ongebruikte toetsen af te dekken. Hoewel dat tegemoetkomt aan de idee van een ‘eenvoudige’ remote voor dagelijks gebruik, is er toch nog ruimte voor verbetering.

De toetsen zijn over het algemeen vrij klein waardoor je makkelijk op de foute toets drukt. Ook de D-pad is wat te compact, zeker omdat er meerdere toetsen rond staan. Wie zonder kijken drukt vergist zich weleens. Heb je een smartphone in huis, dan biedt Toshiba daar een app voor die als eenvoudige remote kan ingezet worden.

De menu’s lijken een combinatie van mooi design en functionele eenvoud, maar Toshiba biedt wel erg veel instellingen aan. Een online helpsysteem of een lijntje uitleg bij elke instelling ontbreekt echter, terwijl dat de zoektocht naar een instelling toch wat makkelijker maakt. Content (internet, USB en thuisnetwerk) en de instellingen staan bovendien allemaal bij elkaar. Vandaag de dag verwachten we eigenlijk een apart en overzichtelijk contentmenu.

,

De YL875G is uitgerust met de ‘CEVO engine’ voor beeldverwerking. Het resultaat is goed en vertoont geen ernstige fouten. De ruisonderdrukking heeft een ‘Auto’-stand die je zonder problemen kan gebruiken.

Hij haalt misschien niet het allerlaatste restje ruis uit beelden maar schoont ze wel ruim voldoende op, zeker als het bronmateriaal in SD-resolutie komt. Bij HD-content blijft er iets meer zichtbare ruis achter. Het toestel levert bovendien prima resultaten voor scaling zodat ook DVD’s of SD-televisiebeelden er erg scherp uitzien.

De bewegingsscherpte is helaas maar matig. ‘ActiveVision M800’ zorgt er voor dat je heel veel detail blijft zien tijdens bewegingen maar panbeelden blijven lichtjes schokken, ook wanneer we de ‘Motion Detection Range’ op ‘wide’ zetten. Daardoor kan een bewegend voorwerp toch een licht wazige rand hebben. Er zijn wel zo goed als geen artefacten te bespeuren, toch wel een belangrijk pluspunt.

Toshiba biedt ‘Hollywood Day’- en ‘Hollywood Night’- beeldpresets aan, die zoals de naam aangeeft geoptimaliseerd zijn voor kijken overdag of ’s avonds. Daarmee zou je perfecte kleuren moeten krijgen. Helaas zijn de resultaten iets minder goed dan we van Toshiba gewend zijn.

Het kleurbereik schiet vooral wat te kort in het rood, dat iets te flets is en blauw dat te donker is. De grijsschaal is vrij van vervelende tinten. Het scherm biedt een goede zwartwaarde maar levert desondanks een matig contrast omdat de lichtopbrengst in de ‘Hollywood Night’-mode erg laag is. Met de ‘Hollywood Day’-instelling zijn beelden veel lichter, maar helaas zijn de zwarttinten dan ook iets lichter zodat het contrast in beide modes min of meer gelijk blijft.

Toshiba maakt de beelden wat contrastrijker door een hoge gamma- waarde te gebruiken die de middentinten en zwarten wat donkerder maakt. Het beeld heeft dan meer punch, maar soms is het iets te donker. Gelukkig blijf je wel alle zwartdetail zien.

Wie iets lichtere beelden wil, kan de ‘Static gamma’-instelling ergens tussen vijf en nul zetten. Voor 3D kunnen we het toestel onmogelijk aanraden, want daarvoor vertoont het veel te veel crosstalk. De dubbele contouren maken het 3D-beeld erg vermoei- end om naar te kijken.

,

De klank is goed, maar komt net ietsje te kort om uitstekend te zijn. Vooral in het laagbereik klinkt de Toshiba wat te beperkt, al geldt dat evengoed voor heel wat concurrerende toestellen.

Op dit model zijn er heel wat extra functies te vinden. Een van de belangrijkste is dat het toestel zichzelf kan kalibreren. Tenminste, als je de optionele kleurmeter aankoopt (TPA-01, 149 euro). Daarmee garandeer je dat de kleurweergave perfect is, terwijl het systeem toch bruikbaar is voor de doorsnee consument

,

De Toshiba beschikt ook over een camera met gezichts- herkenning. Je kan tot vier profielen maken en die vullen met je favoriete beeld- en geluidsinstellingen. De camera herkent je wanneer je voor de tv zit en schakelt dan over naar jouw favoriete instellingen.

De camera wordt ook gebruikt om beweging te detecteren zodat het toestel zichzelf kan uitschakelen als niemand ervoor zit. Helaas wordt ook de FWD-redactie weleens getroffen door de wet van Murphy, en bleek de camera op ons testexemplaar defect te zijn.

Sluit je een harde schijf aan via USB dan kan je opnemen van de volledige set digitale tuners, inclusief satelliet. De USB-mediaspeler is degelijk en ondersteunt de meeste courante formaten, maar laat helaas niet het gebruik van externe ondertitels toe.

Gebruik je interne ondertitels in MKV-bestanden, dan zit je wel oké. Verder leveren alleen DTS-soundtracks problemen op. Veel minder enthousiast zijn we over de DLNA-mediaspeler, die het zo goed als volledig laat afweten. Bij audiobestanden werkt enkel MP3 en bij video bijna niets. Kortom, teleurstellende resultaten.

Internetcontent wordt aangeboden via het ‘Toshiba Places’-platform, en in sommige landen ook YouTube (tip voor Belgische kopers: selecteer Nederland bij de landinstellingen als je YouTube wil). Toshiba Places biedt alvast de belangrijkste zaken met een selectie videodiensten (YouTube, DailyMotion), muziek (Aupeo, iConcerts) en sociale netwerken (Facebook en Twitter).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.