Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Excellente beeldverwerking

Vermits we vandaag nog nauwelijks over 4K-bronmateriaal beschikken of over geijkte manieren om dat materiaal aan te bieden is de kwaliteit van de scaler van groot belang. Die zet al je bestaand materiaal schermvullend op de televisie. Maar net zo goed moet de algemene beeldverwerking in orde zijn. Die wordt immers uitgevoerd voor de scaler zijn werk doet en bepaalt dus mee de eindkwaliteit van het beeld. Meer pixels bieden geen oplossing voor slechte ruisonderdrukking of deinterlacing. UHD-televisies zijn er bovendien vooral in grote schermmaten waardoor fouten sneller zichtbaar zijn.

Het is dan ook goed om te zien dat de Toshiba het uitstekend doet op vlak van beeldverwerking. Willekeurige ruis wordt erg netjes weggewerkt en zelfs met compressieruis laat de Toshiba je niet in de steek. Die verdwijnt vrij volledig in HD-beelden en bij opgeschaalde compressieruis, een traditioneel moeilijke opdracht, levert hij nog aardig werk. De deinterlacing is goed, de televisie herkent de belangrijkste film-en video-framerates zodat je zelden trapjesvorming ziet.

De bewegingsscherpte is de enige zwakkere prestatie. Zoals de meeste UHD-tv’s scoort hij qua detailweergave degelijk, op het niveau van een goede middenklasser. Wil je echter een vloeiende weergave van panbeelden, dan laat de iframe interpolation techniek van Toshiba je op je honger zitten. Met ‘ClearScan’ in de hoogste stand blijven er schokken zichtbaar, maar vooral de vele artefacten in het beeld zijn dan erg afleidend. Uiteindelijk kozen we voor de ‘standaard’ instelling als beste stand, daarmee is motion interpolation uitgeschakeld.

De scaler levert zeer goed maar net geen perfect werk. Wanneer het detail van HD beelden erg fijn is, de grootte van één pixel, dan durft de scaler daar creatief mee om te springen. Uitzonderlijk leidt dat tot vals detail of verlies van detail. Activeer Resolution+ om een subtiele maar zichtbare nadruk op alle detail te leggen. Dit werkt zowel bij HD als SD bronmateriaal en leverde geen nadelige gevolgen.

gerelateerde items