Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Mooie kleuren en sterke klank

Toshiba biedt een Hollywood Dag en Hollywood Nacht instelling voor de beste kijkervaring. Het verschil lijkt enkel te liggen in de maximale lichtoutput van het scherm. Beide modes leveren een zeer goede kleurweergave waarbij enkel blauw en rood iets te helder zijn, al zal je dat nooit als storend ervaren. De grijsschaal vertoont een uitstekende balans, ze is neutraal over de hele lijn en bevat enkel iets te veel blauw waardoor de kleurtemperatuur wat te hoog is en beelden iets te koel zijn. Opgelet ook met de kijkhoek. Contrast blijft onaangetast maar al vrij snel verliezen de kleuren wat aan intensiteit als je schuin voor het toestel zit.

Toshiba 58M9363DG kleur

Het scherm levert een zeer goede zwartwaarde en uitstekend contrast met voldoende zwartdetail. De gammawaarde is vrij hoog, waardoor midden tinten wat te donker zijn. Met een optionele meter en de Hollywood Pro stand kan je de gammacurve optimaliseren. Een manuele optie om de gammawaarde bij te stellen ontbreekt echter.

Toshiba 58M9363DG grijs

De uniformiteit kan net iets beter, er is zeer lichte clouding, maar bij donkere scenes kan je in de hoeken van het scherm de achtergrondverlichting zien doorschijnen. Na wat zoeken in de menu’s vinden we een instelling voor ‘actieve achtergrondverlichting’. Dit heeft echter erg weinig impact op het contrast binnen een beeld, maar het tempert de achtergrondverlichting wel bij donkere beelden. De zwartwaarde verbetert, maar je hebt vooral minder last van de heldere beeldhoeken. Zet deze instelling op ‘laag’. Wil je iets duidelijker contrast, dan speel je best met de instelling ‘ zwart-/witniveau’. Die verbetert het contrast in overwegend heldere beelden, zonder impact op kleurweergave. In donkere scenes is het effect verwaarloosbaar.

Een leuke verrassing op deze televisie is de klank. Die houdt vrij potig stand ook als je hem wat zwaarder onder druk zet. Met behulp van Audyssey ABX wordt de laagweergave goed verbeterd iets wat duidelijk hoorbaar is bij drums en explosies. De Toshiba kan niet concurreren met de prestaties van de Sony, maar kan zich wel onderscheiden van de vlakke doffe klank op het merendeel van de hedendaagse televisies.

gerelateerde items