Beeld

Review: Toshiba 58M9363DG

Een 4K-tv herken je zelden aan de buitenkant, maar bij Toshiba is het 4K-model in een wel erg bescheiden outfit gestopt. De glossy plastic kader oogt echt goedkoop, en enkel de opengewerkte voet sluit aan bij de huidige design-trends. Bescheidenheid is een deugd, maar een 4K-tv verstoppen in wat een grijze muis lijkt is misschien een stapje te ver gegaan. Het toestel staat wel op een draaivoet, een eerder zeldzaam verschijnsel bij deze grote beeldmaten.

Toshiba 65M9363DG

Aan de achterzijde vind je een ruim complement aansluitingen. Drie HDMI-aansluitingen staan aan de zijkant, alle andere aansluitingen zijn achterwaarts gericht, niet ideaal voor wandmontage. De HDMI-aansluitingen zijn nog niet HDMI 2.0 compatibel, maar Toshiba bevestigde in een persbericht dat er een gratis firmware upgrade op komst is die HDMI 2.0 zal leveren.

,

Ook de remote van deze televisie straalt weinig luxe uit. De combinatie van grijs en zwarte plastic sluit wel aan bij het design van de televisie, maar belet niet dat de remote er goedkoop uitziet en aanvoelt. In gebruik doet hij wel prima zijn werk. De meeste toetsen staan goed geplaatst. Enkel de centrale d-pad is minder geslaagd. De omliggende toetsen maken het soms moeilijk te bepalen wat je ingedrukt hebt.

De menu’s zijn nog niet uitgevoerd in 4K, maar zijn wel overzichtelijk en duidelijk. Alleen reageren ze nogal sloom. Diezelfde traagheid merken we ook in Cloud TV, het nieuwe smart tv platform van Toshiba. Alhoewel het platform goed uitgewerkt is, met een degelijk aanbod en goede organisatie van de diensten wordt het in gebruik gehinderd door de trage reactie op je toetsaanslagen.

Toshiba biedt een aantal apps aan voor smartphone en tablet. De MediaGuide iOS app biedt een EPG aan met zeer rijke informatie. Zo kan je niet alleen een korte inhoud van het programma lezen maar ook gedetailleerde info van acteurs, foto’s en zelfs video’s. Op onze Android-toestellen konden we de app helaas niet installeren. Daar vonden we enkel de remote app. Er is ook een toepassing voor Cloud TV, maar die wilde op geen enkel apparaat installeren. De fragmentatie van al deze functies in verschillende apps en de verschillen tussen iOS en Android zijn duidelijke aandachtspunten voor Toshiba.

Toshiba MediaGuide

,

Vermits we vandaag nog nauwelijks over 4K-bronmateriaal beschikken of over geijkte manieren om dat materiaal aan te bieden is de kwaliteit van de scaler van groot belang. Die zet al je bestaand materiaal schermvullend op de televisie. Maar net zo goed moet de algemene beeldverwerking in orde zijn. Die wordt immers uitgevoerd voor de scaler zijn werk doet en bepaalt dus mee de eindkwaliteit van het beeld. Meer pixels bieden geen oplossing voor slechte ruisonderdrukking of deinterlacing. UHD-televisies zijn er bovendien vooral in grote schermmaten waardoor fouten sneller zichtbaar zijn.

Het is dan ook goed om te zien dat de Toshiba het uitstekend doet op vlak van beeldverwerking. Willekeurige ruis wordt erg netjes weggewerkt en zelfs met compressieruis laat de Toshiba je niet in de steek. Die verdwijnt vrij volledig in HD-beelden en bij opgeschaalde compressieruis, een traditioneel moeilijke opdracht, levert hij nog aardig werk. De deinterlacing is goed, de televisie herkent de belangrijkste film-en video-framerates zodat je zelden trapjesvorming ziet.

De bewegingsscherpte is de enige zwakkere prestatie. Zoals de meeste UHD-tv’s scoort hij qua detailweergave degelijk, op het niveau van een goede middenklasser. Wil je echter een vloeiende weergave van panbeelden, dan laat de iframe interpolation techniek van Toshiba je op je honger zitten. Met ‘ClearScan’ in de hoogste stand blijven er schokken zichtbaar, maar vooral de vele artefacten in het beeld zijn dan erg afleidend. Uiteindelijk kozen we voor de ‘standaard’ instelling als beste stand, daarmee is motion interpolation uitgeschakeld.

De scaler levert zeer goed maar net geen perfect werk. Wanneer het detail van HD beelden erg fijn is, de grootte van één pixel, dan durft de scaler daar creatief mee om te springen. Uitzonderlijk leidt dat tot vals detail of verlies van detail. Activeer Resolution+ om een subtiele maar zichtbare nadruk op alle detail te leggen. Dit werkt zowel bij HD als SD bronmateriaal en leverde geen nadelige gevolgen.

,

Toshiba biedt een Hollywood Dag en Hollywood Nacht instelling voor de beste kijkervaring. Het verschil lijkt enkel te liggen in de maximale lichtoutput van het scherm. Beide modes leveren een zeer goede kleurweergave waarbij enkel blauw en rood iets te helder zijn, al zal je dat nooit als storend ervaren. De grijsschaal vertoont een uitstekende balans, ze is neutraal over de hele lijn en bevat enkel iets te veel blauw waardoor de kleurtemperatuur wat te hoog is en beelden iets te koel zijn. Opgelet ook met de kijkhoek. Contrast blijft onaangetast maar al vrij snel verliezen de kleuren wat aan intensiteit als je schuin voor het toestel zit.

Toshiba 58M9363DG kleur

Het scherm levert een zeer goede zwartwaarde en uitstekend contrast met voldoende zwartdetail. De gammawaarde is vrij hoog, waardoor midden tinten wat te donker zijn. Met een optionele meter en de Hollywood Pro stand kan je de gammacurve optimaliseren. Een manuele optie om de gammawaarde bij te stellen ontbreekt echter.

Toshiba 58M9363DG grijs

De uniformiteit kan net iets beter, er is zeer lichte clouding, maar bij donkere scenes kan je in de hoeken van het scherm de achtergrondverlichting zien doorschijnen. Na wat zoeken in de menu’s vinden we een instelling voor ‘actieve achtergrondverlichting’. Dit heeft echter erg weinig impact op het contrast binnen een beeld, maar het tempert de achtergrondverlichting wel bij donkere beelden. De zwartwaarde verbetert, maar je hebt vooral minder last van de heldere beeldhoeken. Zet deze instelling op ‘laag’. Wil je iets duidelijker contrast, dan speel je best met de instelling ‘ zwart-/witniveau’. Die verbetert het contrast in overwegend heldere beelden, zonder impact op kleurweergave. In donkere scenes is het effect verwaarloosbaar.

Een leuke verrassing op deze televisie is de klank. Die houdt vrij potig stand ook als je hem wat zwaarder onder druk zet. Met behulp van Audyssey ABX wordt de laagweergave goed verbeterd iets wat duidelijk hoorbaar is bij drums en explosies. De Toshiba kan niet concurreren met de prestaties van de Sony, maar kan zich wel onderscheiden van de vlakke doffe klank op het merendeel van de hedendaagse televisies.

,

Op vlak van extra’s is de Toshiba opmerkelijk minder sterk uitgerust dan de competitie. Alle basis comfort is aanwezig. Er is een volledige set digitale televisie tuners, die je eventueel kan opnemen naar externe USB harde schijf. De mediaspeler doet het uitstekend en kan met heel wat formaten overweg. Enkel DTS-soundtracks zijn niet mogelijk. Ook ondertitels werken goed. Maar de speler is werkelijk ontdaan van alle franjes, geen mooie grafische interface, geen cover art voor je muziekbestanden.

De internet toepassingen vind je allemaal in ‘Cloud TV’. Toshiba is afgestapt van zijn eigen ‘Toshiba Places’ en gebruikt nu blijkbaar apps die beschikbaar zijn in de Smart TV alliance, waartoe ook Philips, LG en Panasonic behoren. Het aanbod is nu ook flink wat uitgebreider. We vonden Deezer, Aupeo, Netflix, Vimeo, Youtube, en nog  heel wat anderen. Uiteraard heb je ook toegang tot je sociale netwerken en met een optionele camera kan je Skypen. Een zoekfunctie doorkruist de EPG als je op zoek bent naar een bepaald programma. Naarmate je elke letter intypt komen er andere mogelijke zoekresultaten waardoor je snel ziet of je het programma in kwestie vindt. Erg handig vinden we dat. De interface van Cloud TV oogt al bij al wat gedateerd, en is duidelijk niet aangepast aan het 4K-scherm, al is hij wel overzichtelijk. Maar vooral de logge respons riskeert een hinderpaal te zijn voor regelmatig gebruik. 

,

De Toshiba ademt absoluut geen high-end gevoel uit, maar gezien de prijs is dat misschien geen verrassing. Deze 58 incher brengt 4K in de woonkamer voor de prijs van een Full HD high end televisie. Je krijgt er prima beeldkwaliteit en degelijke geluidskwaliteit voor. Je levert wel wat in op gebruiksgemak ten gevolge van de wat logge interface.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.