Geert Fauvart

Open en bloot

Aangezien Totem de Mite levert zonder doek voor de luidsprekerunits, krijg je meteen de kans om de drivers van deze tweeweg speaker te bewonderen. Weinig verrassend gaat het om eerder kleine drivers, meer bepaald een 5,5-inch mid/laag-eenheid en een 1-inch grote soft-dome tweeter. Dat bezorgt de Mite volgens de spe- cificaties een gevoeligheid van 87 dB en een frequentiebereik dat onderaan doorloopt tot 50 Hz (bij -3 dB).

Op de achterkant zit een kleine, ronde basreflexpoort terwijl in een uitsparing onderaan twee paar vergulde luidsprekeraansluitingen zitten, onderling verbonden met een koperen brug. Wie met bi-wiring of bi-amping wil experimenteren kan zich dus probleemloos uitleven. De connectoren aanvaarden naakte luidsprekerkabels of banaanstekkers, maar voor sommige erg forse spades zal je mogelijk net wat plaats te kort komen.

Bovendien belooft de Mite een betrekkelijk ‘makkelijke’ speaker te zijn wat de plaatsing betreft. Zo claimt Totem dat een afstand van 30 centimeter tot de achterliggende muur al volstaat voor een evenwichtige weergave.

Maar nog belangrijker in die optiek is de ruime off-axis dispersie van geluid, een familietrekje bij Totem. Daardoor wordt het meestal overbodig om de speakers naar je luisterpositie toe te draaien (toe-in), wat het eenvoudiger maakt om het volle potentieel uit deze speakers te halen. 
 

gerelateerde items