Geluid

Review: Ultrasone HFI-780

Qua design is de Ultrasone HFI-780 een van de meest opvallende full-size hoofdtelefoons in zijn prijssegment. Hij ziet er in de eerste plaats chique uit dankzij de opvallende behuizingen, die zijn opgetrokken uit metaal en van gestanste Ultrasone-logo’s zijn voorzien. Tel daar nog de verzorgde afwerking bij, en je krijgt een hoofdtelefoon die er best exclusief uitziet. 

Belangrijk om weten is dat de HFI-780 een gesloten hoofdtelefoon is. De drivers zitten met andere woorden volledig ingekapseld in de behuizingen. Dat zorgt ervoor dat de Ultrasone je behoorlijk afsluit van omgevingsgeluid, terwijl mensen om je heen ook niet al te snel gestoord zullen worden door geluid dat naar de buitenwereld lekt. 

De solide constructie van de Ultrasone deelt heel wat trekjes met de Pioneer HDJ-1000 Limited (179 euro): we zien een stevige hoofdband met markeringen aan beide kanten, en behuizingen die beide oren bedekken maar niet al te dik zijn. En ook bij de Ultrasone zijn de behuizingen draaibaar en inklapbaar, met een duidelijk voelbaar weerstandspunt.

Ultrasone opteerde echter voor een dikkere padding op de hoofdband en iets dikkere, zachtere lederen paddings voor de oren. Tel daar een minder strakke pasvorm bij, en het mag niet verwonderen dat de HFI-780 heel wat beter scoort op het vlak van comfort. Perfect is het echter nog niet – na een uurtje luisteren merken we dat onze oren behoorlijk opgewarmd zijn.

,

Ook op technisch vlak is deze Ultrasone een interessante hoofdtelefoon. Hij maakt immers gebruik van Ultrasone’s eigen S-Logic Plus-technologie, een concept waarbij de drivers van de hoofdtelefoon gedecentraliseerd en onder een hoek in de behuizingen zijn geplaatst. Daardoor projecteert de hoofdtelefoon geluid naar de oorschelp, vergelijkbaar met een luidspreker. Dat hoort voor een natuurlijke luisterervaring te zorgen, aldus de fabrikant.

Of je daar wat van merkt? Zeker en vast: de HFI-780 klinkt opvallend groots voor een gesloten hoofdtelefoon, zelfs in die mate dat de soundstage de weergavekarakteristiek van een goede open hoofdtelefoon benadert. Tel daar nog een prima detailweergave bij, en je snapt meteen waarom geluidseffecten in films en games soms betoverend klinken door de Ultrasone.

Maar er zit ook een keerzijde aan de medaille: bij muziek kan het voor vreemde effecten zorgen, alsof de HFI-780 de mix van een nummer een eigen invulling geeft. Niet iedereen zal zich daaraan storen – integendeel – maar bij goede producties is het wat ons betreft overbodig.

Ultrasone geeft overigens aan dat deze afstemming specifiek is gekozen voor een optimale compatibiliteit met surroundtechnologieën zoals Dolby Headphones, en dat blijkt ook: in combinatie met een av-receiver of surroundprocessor valt alles netjes op z’n plaats bij film en muziek.

,

Puur klankmatig is de Ultrasone HFI-780 niet de meest neutraal klinkende hoofdtelefoon, maar ongetwijfeld wel een van de meest spectaculaire in het segment rond 200 euro, met een warme maar gedetailleerde, energieke weergave.

Met name de laagweergave is buiten categorie. Explosies en pompende bassen worden met subwooferallures weergegeven, terwijl het hoog een zachte touch meekrijgt. Op die manier slaagt Ultrasone erin om extra spektakel in de weergave te leggen zonder dat het al te vermoeiend luisteren wordt.

Vermijd een combinatie met een bron die al te veel nadruk legt op het laag, en je hebt er een spectaculaire gaming-, tv- en filmhoofdtelefoon aan – zeker in combinatie met een AV-receiver of een ander toestel dat Dolby Headphones-technologie aan boord heeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.