Velodyne is - net als JL Audio - een échte subwooferpecialist. Het merk fabriceert subwoofers voor thuisgebruik, en niets anders.

Het internationale 220-volt gamma van de Amerikaanse fabrikant telt zo’n 25 modellen. Het topmodel is de DD 1812, een 200 kilogram zwaar monster met 2.500 watt versterkervermogen en een frequentiebereik dat tot 15 Hz (+/- 3 dB) loopt. De hier besproken SPL 1200 Ultra houdt het iets normaler, en is naar Velodyne-normen een middenmotor die je in huis haalt voor 1.800 euro.

Veel geld, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Fathom 110 van JL Audio valt het al bij al nog mee. Temeer omdat de SPL1200 Ultra specsgewijs de veel duurdere JL Audio op zowat alle vlakken naar de kroon steekt. 

Wat je in ruil voor je geld mag verwachten? Om te beginnen een ‘best-of-test’ frequentiebereik tot 21 Hz (+/- 3 dB). De kast is daarbij netjes afgewerkt en smoelt betrekkelijk goed, maar echt compact is de Velodyne niet: hij meet 39 bij 38 bij 44 centimeter. Het signaal passeert eerst bij een ‘room equaliser’ met zeven banden en wordt dan opgepompt door middel van een 1.200 watt krachtige versterker.  Die brengt uiteindelijk een 30,5 centimeter (12 inch) grote driver in beweging. 

Maar laten we eerst nog even teruggaan naar de room equaliser. De SPL1200 Ultra wordt compleet met een meetmicrofoon geleverd en een microfoonstandje in miniatuurformaat. Die plaats je op je luisterpositie, waarna je een knop indrukt op de remote. Het gehele meet- en regelproces wordt dan volautomatisch uitgevoerd.