Luisteren

Het kritische overgangsgebied tussen de hoofdluidsprekers en de sub – in onze set-up ligt dat op 60 Hz – is volstrekt onopvallend. Alsof de hoofdluidsprekers op één of andere manier plots gemodificeerd zijn zodat ze nu nog een eind verder doorlopen in het laag. En alsof ze het laag dat ze nu wel nog net kunnen weergeven met meer rust, meer autoriteit en meer gemak neerzetten.

Op geen enkel moment gedraagt de Velodyne zich als een losse entiteit. Maar dat is hij stiekem natuurlijk wel. De opwarmtesten met Air laten al horen dat er veel resolutie in het laag zit. Aan de andere kant doet de Velodyne zijn werk zodanig vanzelfsprekend dat je niet eens meer dénkt aan het laag, en je aandacht verschuift naar het mid en hoog. Want ook dat klinkt als gevolg van het superieure laag gewoon beter en prettiger. Een ietwat vreemd fenomeen, maar het is onmiskenbaar aanwezig.

De bas in ‘Surfing on a rocket’ (Air) heeft de neiging om lichtjes na te dreunen, maar niet op de Velodyne. Grappig genoeg hoor je dankzij deze uiterst potente subwoofer af en toe juist minder laag in plaats van meer. De stelregel ‘minder is meer’ is hier duidelijk van toepassing.

De Titanic-’thumb’ is krachtig aanwezig, maar ook weer korter dan bij meer eenvoudige subs, zonder enige nadeining. ‘A Dark Knight’ klinkt geweldig over de Velodyne: krachtig maar toch verfijnd, en vooral met enorm veel autoriteit in de onderste regionen.

Eigenlijk moeten we voortdurend moeite doen om de Velodyne te karakteriseren. Hij doet zo subtiel z’n werk, dat het moeilijk is om hem los van de hoofdspeakers aan het werk te horen. Maar hoe je het ook draait of keert: dit is een geweldige sub voor muziek. En ja, hij is nog beter dan de Klipsch SW311.

De Amtrak trein in The Bone Collector? Schrikbarend echt. En wat als je een complete film bekijkt met deze sub – de ‘Extended Edition’ Blu-ray van The Two Towers, bijvoorbeeld? Dan krijg je het effect zoals je dat kent van de betere bioscoop. Denk aan een THX-gecertificeerde zaal van de Kinepolis-groep, of iets soortgelijks.

gerelateerde items