Toon alles (6)

Evenwichtig

Uiteraard zijn we benieuwd naar de geluidskwaliteit. Dergelijke systemen worden doorgaans uitgerust met een versterker met een beperkt vermogen, maar dat is bij deze Vita Audio niet het geval. Het merk voorzag in een eigen klasse AB-versterker met een vermogen van 80 watt. Dat zorgt voor voldoende headroom, want dit soort toestellen wordt eigenlijk niet gemaakt om loeihard te beluisteren.

We stoppen eerst onze iPod in het dock om te luisteren wat het systeem ‘out of the box’ te bieden heeft. Welnu, de R4i klinkt meteen goed. Alles is in evenwicht, met geen of weinig kleuring. Ook het laag is aanwezig, maar op een verantwoorde en zeer  gedetailleerde manier.

Die zin voor detail hoor je perfect als je naar stemmen luistert; nieuwslezers klinken glashelder en natuurgetrouw. Veel gelijkaardige systemen hebben al snel een teveel aan laag, zodat het de andere frequenties wegduwt. Dat is hier beslist niet het geval. Kortom, dit systeem is gebouwd door mensen met gedegen audio-ervaring. 

Over de toonregeling zijn we minder te spreken. Er is een 3D-knop voor een ruimtelijk effect maar wat ons betreft mag deze eigenlijk gewoon uit blijven staan. Daarnaast is er de wel heel beperkte mogelijkheid om aan de EQ te friemelen; je krijgt namelijk maar drie presets (normaal, high en low). Neen, dan liever géén EQ als we niet zelf mogen bepalen wat we mooi vinden klinken.

Er is ook een loudness-functie die standaard aan staat en dat mag je ook zo laten. Het zijn details voor een systeem dat in principe weinig of geen finetuning nodig heeft.

gerelateerde items