Een paar jaar geleden verraste Wadia – tot dan toe eigenlijk alleen bekend als fabrikant van ultra high-end cd-spelers – vriend en vijand met de introductie van de 170i Transport. De 170i is namelijk een iPod-dock, en niet zomaar een. Dit revolutionaire product zorgde er eigenhandig voor dat de zinsnede ‘high-end iPod dock’ niet langer een contradictio in terminis hoeft te zijn.

Nu is de iPod op zich een erg knap apparaat, maar als je er op audiofiel verantwoorde wijze mee aan de slag wil, loop je toch tegen een stevige beperking aan: de in de iPod aanwezige D/A-omzetter is niet meteen een hoogvlieger, waardoor er bij de omzetting van digitaal naar analoog kwaliteitsverlies optreedt.

Net als z’n opvolger – de 171i (699 euro), die voor de gelegenheid mee op testbezoek kwam – laat de 170i echter toe om een digitaal signaal aan de iPod te onttrekken, iets wat geen enkel ander apparaat kon bij de introductie van de Wadia-dock. Daardoor kan de cruciale D/A-conversie worden overgelaten aan een extern apparaat, bijvoorbeeld een losse D/A-omzetter of een av-receiver.

Of de Wadia 151PowerDAC mini, waarmee we meteen bij het onderwerp van deze test belanden.