Airplay heeft vele troeven. Het is wellicht de eenvoudigste manier om draadloos muziek (en andere audio) te streamen naar een speaker of een Airplay-compatibele versterker. En de kwaliteit valt goed mee, aangezien de stream verstuurd wordt gecodeerd als Apple Lossless. Maar er is een opvallende tekortkoming: er is geen echte voorziening voor multiroom-audio.

Helemaal juist is bovenstaande zin echter niet, want vanaf iTunes op een pc of Mac kan je wel audio naar tot drie Airplay-bestemmingen sturen. Op een iPhone, iPad of iPod Touch is die mogelijkheid er echter niet. Dat is best een grote misser van Apple, want steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in multikamer-muziek én gebruiken hun mobiel toestel als bron. Waarom Apple dat verschil juist laat bestaan, weet niemand.

Een oplossing is er echter nu in de vorm van een app van de ontwikkelaars van Whaale. Hun Whaale Player is de eerste die multiroom via Airplay naar de iPhone en iPad mogelijk maakt. In theorie kan je tot zes Airplay-speakers bedienen.