Veertien

We hadden het eerder al over de mooie look van de Olive 06HD. De Aurender S10 ziet er minder spectaculair uit, maar het afwerkingsniveau is van het beste wat we ooit bij een hifi-apparaat gezien hebben. Echt extreem goed. De kast is volledig uit metaal opgebouwd en weegt zomaar eventjes veertien kilogram.

Maar wat is er verder zo bijzonder aan de Aurender S10 dat het prijskaartje van 6.250 euro kan rechtvaardigen? Om te beginnen is de S10 niet alleen een weergaveapparaat, maar ook een opslagmedium met twee harde schijven van 1 TB. En 64 GB SSD-geheugen – een supersnelle harde schijf – maar dat wordt alleen als buffer gebruikt.

Op de twee harde schijven kan je meer dan 5.000 albums in FLAC-formaat kwijt, krek evenveel dus als op de harde schijf van de Olive 06HD. En als het echt moet kan hij ook AIFF-, ALAC-, WAV-, MP4-, M4A- en APE-bestanden lezen. Daarbij kan de S10 bitdieptes tot 24-bit en samplingrates tot 192 kHz aan.

De machine wordt passief gekoeld – geen storende geluiden van een ventilator dus – en beschikt over een hoogwaardige voedingssectie. De klok – die ervoor zorgt dat de verwerking van de digitale data op een nauwkeurige manier gebeurt – is er eentje van het OCXO-type (Oven Controlled Crystal Oscillators). Zo’n klok is veel nauwkeuriger is dan een gewone klok, wat moet resulteren in minder jitter en dus in beter geluid.

Ook de DAC-sectie is… He, wacht eens even, waar is de DAC gebleven? Wel, die is er niet. Voor zover we weten maakt hem dat het eerste streamingtransport op de markt. En het maakt ook dat het prijskaartje eigenlijk zwaarder weegt dan we aanvankelijk dachten, aangezien je nog een apart toestel nodig hebt dat de digitaal-analoogomzetting voor z’n rekening neemt.

Aan de achterzijde vinden we een aan/uit-schakelaar, drie digitale uitgangen (AES/EBU, coaxiaal en optisch), twee USB-poorten en een netwerkpoort. Hierbij noteren we nog dat de S10 geen Wi-Fi lust. Volgens de fabrikant is de kwaliteit van een Wi-Fi-signaal veelal te wisselvallig om een rol van betekenis te mogen spelen in een high-end apparaat. En daar kunnen we Widealab alleen maar in bijtreden.
 

gerelateerde items