Bediening

De S10 draait onder een aangepaste versie van Linux, een open-source besturingssysteem dat ook op computers wordt gebruikt. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Je komt alleen maar in aanraking met de grafische schil die er overheen ligt.

Het apparaat heeft een groot en duidelijk AMOLED-scherm op het voorpaneel. Handig, toch als je ervoor kiest om de trackinformatie op het scherm weer te geven. Je kan er immers ook voor kiezen om er geel of blauw verlichte decibelmeters op weer te geven. Heel sexy en lekker retro, maar wel jammer dat de meters net wat te traag zijn om realistisch over te komen.

Maar in de praktijk zal de interactie met de S10 toch vooral vanuit de luie zetel gebeuren. Een afstandsbediening levert Widealab niet mee, maar er is wel een iPad-app. Een Android-app is er vooralsnog niet. Als je dus geen Apple-producten hebt of wil, dan kan je met de Aurender weinig beginnen. Een gemiste kans.

Gelukkig blijkt de iPad-app heel goed in elkaar te zitten. De user experience is werkelijk stukken beter dan wat je gewend bent van instap- en middenklasse streamers. Je zou het enigszins kunnen vergelijken met de overstap van Windows 98 naar Mac OS X. Alles is meer gestroomlijnd, duidelijker en intuïtiever.

Eigenlijk is het helemaal niet logisch dat zo’n klein firmaatje als Widealab er in slaagt om met een bedieningsconcept te komen dat de veel grotere spelers in de markt – we hebben het dan over verkoopaantallen – overklast. Maar toch is het zo. 

Een voorbeeld? Er zijn aparte knoppen voorzien met de benamingen ‘Composer’ en ‘Conductor’. Wie van klassieke muziek houdt, zal meteen begrijpen dat dit veel beter werkt dan wanneer je alleen maar op track, artiest of albumnaam kan zoeken.

En zo zijn er nog heel wat andere zaken – die uiteraard ook voor andere muziekgenres handig zijn – die het samenleven met een S10 tot een hoogst prettige aangelegenheid maken.
 

gerelateerde items