Geluid

Review: Yahama HS 50M

De driver wordt ondersteund door een ronde basreflexopening op de achterkant, en gecombineerd met een 1-inch dometweeter. We noteren twee leuke details: het minuscule grilletje voor de tweeter en het verlichte Yamaha-logo op elke speaker, dat – net zoals bij de KRK – oplicht zodra je de speaker inschakelt.

Wanneer we achterkant onder de loep nemen, zien we dat Yamaha enkele afwijkende keuzes maakt tegenover de concurrentie in deze test. Dat uit zich met name in het grote aantal mogelijkheden om het hoog en mid subtiel aan te passen met het oog op de akoestiek van je kamer, of je eigen luistervoorkeur.

Het afsnijfilter voor het laag (instelbaar op 80 of 100 Hz) maakt het ook een stuk eenvoudiger om een subwoofer netjes te integreren met deze set. Niet toevallig biedt Yamahadie ook aan als losse extra.

Bronnen kan je aansluiten via TRS of XLR, maar een gewone RCA-ingang is helaas niet aanwezig. Voor de geluidskaart van je computer zal je dus mogelijk een adapter moeten gebruiken.

De volumeregelaar op de achterzijde van elke speaker en IEC-aansluitingen voor losse stroomkabels vervolledigen het plaatje.

,

Wanneer we onze eerste reeks testtracks op de Yamaha’s horen voorbij komen, wordt al snel duidelijk dat deze HS 50M – net als de Tannoy Reveal 501a – een erg gebalanceerd totaalpakket biedt met een behoorlijk lineaire respons doorheen het hele frequentiegebied.

Hij maakt een eerder heldere indruk: minder fel in het hoog dan de ESI maar iets heftiger dan de KRK, al kan hij ook een aardig stukje laag weergeven. Toch worden de grenzen op dit vlak sneller bereikt dan bij de KRK Rokit, met name op het vlak van de laagextensie, waardoor die laatste iets forser en voller lijkt in z’n weergave.

Over de transparantie en detailweergave hebben we ook hier weinig reden tot klagen: kleine onvolkomenheden worden minder expliciet onder je neus gesmeerd dan bij de ESI met z’n ribbontweeter, maar ze zijn wel overduidelijk waarneembaar.

De aangename keerzijde van de medaille is dat de Yamaha zich ook wat meegaander toont wanneer je gewoon YouTube-filmpjes wil bekijken, iets wat bij de ESI en ook bij de Fostex weleens minder aangenaam uitdraait wanneer het bronmateriaal niet je dat is.

,

Al bij al is de Yamaha een gebalanceerde desktopoplossing waarmee je alle kanten uit kan, zonder uitgesproken zwakke punten. Helaas valt de adviesprijs wel een stukje hoger uit dan bij de andere sets die we recent in FWD 44 bespraken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.