Toon alles (6)
Geert Fauvart

Meer dan aardige klank

Voor de geluidsweergave kan de Restio rekenen op vier speakers: twee tweeters en twee woofers. Die worden aangestuurd door een versterker waarin een veiligheid is ingebouwd tegen overbelasting en vervorming, al geeft Yamaha geen specificaties vrij over het vermogen. 

Eveneens interessant is de equaliser, waarbij je de laag-, mid- en hoogweergave kan aanpassen met de remote. Bij onze test plaatsen we de Restio het grootste deel van de tijd vrijstaand in onze testruimte, en daarbij voelen we eigenlijk nooit enige aandrang om met de equaliser te spelen. Zelfs in z’n out-of-the-box instelling klinkt deze Yamaha al verrassend evenwichtig.

Het eerste wat ons opvalt is de laagweergave, die behoorlijk wat gewicht in de schaal werpt. Het neemt niet dezelfde proporties aan als bij een set degelijke luidsprekers – daarvoor mist het een beetje strakheid en controle – maar de Restio ligt op dit vlak ettelijke straatlengtes voor op gelijkaardig geprijsde iPod-docks.

Ook de hoogweergave heeft Yamaha prima voor elkaar: bij om het even welk volume zit er genoeg pit in om levendig te klinken, zonder dat het agressief of vermoeiend wordt. Ook het mid mag er best zijn, al merken we daar toch een miniem tikje kleuring. Niet onaangenaam, maar ze is er wel.

Is de Restio dan een één-op-één vervanger voor een klassieke miniketen? Nee, dat ook weer niet. De Yamaha zet een mooie prestatie neer door muziek ruimtelijker af te beelden dan je mogelijk acht bij een alles-in-één, maar het stereo-effect of de precisie van een stel goed geplaatste minimonitors weet hij natuurlijk niet te evenaren. Daarnaast mist hij ook een stukje luchtigheid en resolutie in vergelijking met de betere miniketens.

Maar laat ons duidelijk zijn: tussen de all-in-ones en speakerdocks staat deze Restio écht z’n mannetje.

gerelateerde items