AV-receivers zijn visueel niet de spannendste toestellen, maar deze Yamaha RX-V773 durven we toch te omschrijven als een ‘herkenbare’ machine. Dat mag in grote mate op het konto worden geschreven van het tweekleurige chassis van onze testunit.

De zwarte helft wordt grotendeels opgeëist door een ruim bemeten display dat plaats biedt aan twee lijnen witte tekst – bijvoorbeeld voor de ingangskeuze en surrounddecoder – en enkele statusicoontjes. Op de zilverkleurige helft zijn twee goed in de hand liggende knoppen voor de bronkeuze en het volume de blikvangers.

Eveneens onderscheidend zijn de vier ‘Scene’-toetsen centraal op het voorpaneel, die toelaten om snel een bron en een daaraan gekoppelde DSP-instelling te selecteren. Het frontpaneel wordt verder gevuld met klassieke druktoetsen voor de hoofdfuncties, aangevuld met enkele frontaansluitingen: HDMI, USB en composiet video.

De USB-aansluiting blijkt geen NTFS-ingedeelde opslagmedia te ondersteunen, maar ze leest wel iOS-toestellen uit. En dankzij de stevige stroomreserve (2,1A) is ze ook in staat om een iPad en andere tablets van voldoende stroom te voorzien – iets wat niet zomaar met elke USB-aansluiting op een receiver lukt.

Maar vooral het aansluitveld op de achterkant zal aan kabelkunstenaars een goedkeurende glimlach ontlokken. Naast vijf HDMI-ingangen zijn er bijvoorbeeld twee HDMI-uitgangen aanwezig – een feature die je in deze prijsklasse verder alleen bij de Onkyo TX-NR616 aantreft. 

Bovendien is het analoge audioluik ook erg uitgebreid. Zo zien we een 7.2-uitgang die het mogelijk maakt om aparte eindversterkers aan de RX-V773 te koppelen. Twee analoge lijnuitgangen laten toe om ook een DVD-recorder of hoofdtelefoonversterker van geluid te voorzien. Zelfs een platenspeler met MM-element kan probleemloos worden aangesloten.