Geluid

Review: Yamaha RX-V773

AV-receivers zijn visueel niet de spannendste toestellen, maar deze Yamaha RX-V773 durven we toch te omschrijven als een ‘herkenbare’ machine. Dat mag in grote mate op het konto worden geschreven van het tweekleurige chassis van onze testunit.

De zwarte helft wordt grotendeels opgeëist door een ruim bemeten display dat plaats biedt aan twee lijnen witte tekst – bijvoorbeeld voor de ingangskeuze en surrounddecoder – en enkele statusicoontjes. Op de zilverkleurige helft zijn twee goed in de hand liggende knoppen voor de bronkeuze en het volume de blikvangers.

Eveneens onderscheidend zijn de vier ‘Scene’-toetsen centraal op het voorpaneel, die toelaten om snel een bron en een daaraan gekoppelde DSP-instelling te selecteren. Het frontpaneel wordt verder gevuld met klassieke druktoetsen voor de hoofdfuncties, aangevuld met enkele frontaansluitingen: HDMI, USB en composiet video.

De USB-aansluiting blijkt geen NTFS-ingedeelde opslagmedia te ondersteunen, maar ze leest wel iOS-toestellen uit. En dankzij de stevige stroomreserve (2,1A) is ze ook in staat om een iPad en andere tablets van voldoende stroom te voorzien – iets wat niet zomaar met elke USB-aansluiting op een receiver lukt.

Maar vooral het aansluitveld op de achterkant zal aan kabelkunstenaars een goedkeurende glimlach ontlokken. Naast vijf HDMI-ingangen zijn er bijvoorbeeld twee HDMI-uitgangen aanwezig – een feature die je in deze prijsklasse verder alleen bij de Onkyo TX-NR616 aantreft. 

Bovendien is het analoge audioluik ook erg uitgebreid. Zo zien we een 7.2-uitgang die het mogelijk maakt om aparte eindversterkers aan de RX-V773 te koppelen. Twee analoge lijnuitgangen laten toe om ook een DVD-recorder of hoofdtelefoonversterker van geluid te voorzien. Zelfs een platenspeler met MM-element kan probleemloos worden aangesloten.

,

We schreven het al meer dan eens: de tijd dat een AV-receiver louter instond voor het decoderen van surroundcodecs en het weergeven van geluid ligt definitief achter ons.

Ook Yamaha is niet blind voor deze evolutie, en de RX-V773 beschikt dan ook over alle evidente zaken zoals ARC, CEC en een RoomEQ-systeem in de vorm van Yamaha’s eigen YPAO. Daarnaast beschikt de receiver ook over een opvallend vlot werkend netwerkluik, waarmee je muziek kan streamen en internetradio kan beluisteren.

Wat nog ontbrak op het ogenblik dat we de Yamaha in bruikleen hadden, is toegang tot een muziekdienst zoals Spotify of Aupeo. Binnenkort komt daar echter alweer verandering in, want via een firmware-update wordt in de loop van januari Spotify-ondersteuning toegevoegd aan het netwerkluik. 

Wi-Fi is niet ingebouwd bij de RX-V773, maar AirPlay is wel van de partij. In combinatie met de iPod-compatibele USB-ingang zal je je alvast niet gauw genoodzaakt voelen om een aparte dock toe te voegen.

Heb je een tv en beeldbron in huis waarvan de beeldkwaliteit te wensen overlaat? Zelfs daar kan de RX-V773 mogelijk wat aan verhelpen. De videomodule van de Yamaha is immers niet alleen in staat om videobronnen te switchen, maar kan ook de de-interlacing en scaling (tot 4K) voor z’n rekening nemen. 
 


,

Daarnaast beschikt de Yamaha nog over een aantal ‘verborgen talenten’. De GUI vinden we een van de betere in z’n soort: de menu’s zien er vrij zakelijk uit (al bevalt de hi-res achtergrondafbeelding ons wel), maar ze zitten intuïtief in elkaar en zijn duidelijk afleesbaar. Voor snelle veranderingen kan een pop-up worden weergegeven.

Bij de DSP-modi staan we er vooral van te kijken hoeveel controle je als gebruiker krijgt. Zo kan je bij ieder effect zelf kenmerken bijregelen, zoals de hoeveelheid reverb en delay die toegepast worden.
 


En dan zijn er ook nog een aantal geautomatiseerde functies die je wat installatiewerk uit handen nemen. Dankzij Intelligent Amp Assign wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om snel te wisselen tussen verschillende speakeropstellingen. Wie wil experimenteren met extra kanalen en speakers vooraan in het surroundveld, krijgt daar eveneens de mogelijkheid toe. Ook hier kiest Yamaha overigens weer voor eigen technologie, en niet voor de populaire Audyssey-tegenhangers.

Kortom, wie binnen een budget van zo’n 700 euro op zoek is naar meer controle en meer opstellingsmogelijkheden, heeft aan deze Yamaha een gedroomde kandidaat.

Om die features en mogelijkheden naar je hand te zetten, biedt Yamaha drie mogelijkheden: de meegeleverde remote, een smartphone-app en een webinterface. De remote is verre van slecht, al staan in het onderste deel veel te veel toetsen bij elkaar gedrukt.

De gratis iOS- en Android-app vinden we handiger. Ze is ook meer dan een virtuele remote; je kan ze gebruiken om muziek van op je smartphone of tablet naar de receiver te sturen. Op de indeling hebben we weinig aan te merken, al was de werkingssnelheid soms een bron van ergernis tijdens onze test. Mogelijk brengt een update daar uitkomst.
 


,

Hoe indrukwekkend een AV-receiver er ook mag uitzien op papier, je hebt er weinig aan als hij niet goed klinkt. Gelukkig blijkt Yamaha zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben.

Met The Incredible Hulk in de speler laat de RX-V773 meteen horen (en zelfs voelen) dat het hem menens is. De explosieve actie wordt rijk, vol en autoritair onze testruimte in geslingerd, waarbij de Yamaha blijk geeft van een prima dynamiek en een aardige vermogensreserve. Ook de plaatsing van effecten is prima, al komt het net wat minder klinisch precies over dan bij de concurrenten van Onkyo en Pioneer. Het complete plaatje is echter bijzonder homogeen én vermakelijk.

Ook bij muziek zet die volwassen indruk zich door. De RX-V773 springt moeiteloos van het ene genre naar het andere, zonder zichzelf naar het voorplan te dringen. Wat in beide scenario’s overigens opvalt, is de positieve invloed van ‘Pure Direct’ op de  geluidskwaliteit. In deze stand schakelt de versterker zoveel mogelijk overbodige circuits uit, en dat vertaalt zich in een cleaner, tastbaarder geluid dat ook veel natuurlijker klinkt.

Het weergaveniveau van een gelijkaardig geprijsde stereoversterker evenaren zit er niet in – een uitspraak die eigenlijk voor iedere AV-receiver opgaat – maar je hebt ook weer niet het gevoel dat je enorm veel mist.

,

Met de RX-V773 zet Yamaha een AV-receiver neer die onderscheidend genoemd mag worden. Door z’n unieke mix van aanpassingsmogelijkheden en analoge en digitale aansluitingen, zullen met name ‘gevorderde’ gebruikers zich aangesproken voelen.

Maar ook voor doorsnee gebruikers is de RX-V773 een interessante, featurerijke receiver die bovenal goed klinkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.