Verborgen talenten

Daarnaast beschikt de Yamaha nog over een aantal ‘verborgen talenten’. De GUI vinden we een van de betere in z’n soort: de menu’s zien er vrij zakelijk uit (al bevalt de hi-res achtergrondafbeelding ons wel), maar ze zitten intuïtief in elkaar en zijn duidelijk afleesbaar. Voor snelle veranderingen kan een pop-up worden weergegeven.

Bij de DSP-modi staan we er vooral van te kijken hoeveel controle je als gebruiker krijgt. Zo kan je bij ieder effect zelf kenmerken bijregelen, zoals de hoeveelheid reverb en delay die toegepast worden.
 


En dan zijn er ook nog een aantal geautomatiseerde functies die je wat installatiewerk uit handen nemen. Dankzij Intelligent Amp Assign wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om snel te wisselen tussen verschillende speakeropstellingen. Wie wil experimenteren met extra kanalen en speakers vooraan in het surroundveld, krijgt daar eveneens de mogelijkheid toe. Ook hier kiest Yamaha overigens weer voor eigen technologie, en niet voor de populaire Audyssey-tegenhangers.

Kortom, wie binnen een budget van zo’n 700 euro op zoek is naar meer controle en meer opstellingsmogelijkheden, heeft aan deze Yamaha een gedroomde kandidaat.

Om die features en mogelijkheden naar je hand te zetten, biedt Yamaha drie mogelijkheden: de meegeleverde remote, een smartphone-app en een webinterface. De remote is verre van slecht, al staan in het onderste deel veel te veel toetsen bij elkaar gedrukt.

De gratis iOS- en Android-app vinden we handiger. Ze is ook meer dan een virtuele remote; je kan ze gebruiken om muziek van op je smartphone of tablet naar de receiver te sturen. Op de indeling hebben we weinig aan te merken, al was de werkingssnelheid soms een bron van ergernis tijdens onze test. Mogelijk brengt een update daar uitkomst.
 

gerelateerde items