Redactie

Test: Acer Z850 Predator

Diep rood en mat zwart is een goed gekozen kleurcombinatie als je kracht wil uitstralen. Samen met het hoekige, licht futuristisch ogende uiterlijk van de Acer Z850 en het “Predator” logo zorgt het voor een sterke eerste indruk. De projector is vrij groot, dus voorzie voldoende plaats.

Bij de aansluitingen merken we naast de gebruikelijke twee HDMI-aansluitingen ook een VGA-ingang en uitgang. Composiet video, stereo cinch in, stereo minijack in en uit, en microfoonaansluiting maken de lijst av-ingangen af. De Acer beschikt ook over een bedrade netwerkaansluiting, een RS-232C poort voor controle, een usb-aansluiting voor muis als je hem op een computer aansluit, en een USB-aansluiting voor media. Alle aansluitingen staan vooraan in plaats van het gebruikelijke achteraan. Waarom dat is wordt onmiddellijk duidelijk.

,

De Acer pakt uit met een ultrashort throw-lens. Dat betekent dat je de projector erg dicht tegen de muur kan zetten en hij dan toch een groot beeld projecteert. Hoe dicht? Wel, op 30 cm afstand haal je al een 100 inch beelddiagonaal. De aansluitingen aan de voorzijde zijn dan ook erg handig, vermits de projector vlak bij de bron-apparaten kan staan.

Het ontbreken van een zoom is niet zo ernstig, door de projector een paar centimeter te verschuiven creëer je al een stevig zoom-effect. Bijvoorbeeld tussen 23 en 31 cm afstand tot de muur varieert de beelddiagonaal van 87 tot 102 inch. De lens projecteert met een 125% offset, dus de onderzijde van het beeld staat een kwart beeldhoogte boven de lens.

Maar helaas heeft die speciale lens ook zijn nadelen. Zo is er geen lensshift, je bent dus aangewezen op keystone-correctie als je de projector nog naar boven of onder moet kantelen. Horizontale keystone-correctie ontbreekt, dus de projector moet horizontaal in het midden van het beeld staan. Door de extreme lens zorgt zelfs een kleine verschuiving al voor allerlei trapezium vervormingen, maar met het nodige geduld krijg je het beeld perfect recht. Onze grootste zorg was een goede focus. Die blijkt erg moeilijk te realiseren. Is de onderzijde perfect scherp, dan verlies je toch een tikkeltje scherpte aan de bovenzijde of omgekeerd.

,

Naast een ultrashort throw-lens heeft de Acer Z850 nog een speciale troef. De lichtbron maakt gebruik van laser. Met een levensduur van 20.000 tot 30.000 uur hoef je al zeker geen zorgen meer te maken over een lampvervanging. Bovendien haalt hij op papier 3.000 lumen, wat ruim moet volstaan voor plezier bij wat omgevingslicht.

In de praktijk haalt de Z850 dat getal ook, zij het dan enkel in de helderste instelling en met de lichtbron in standaard mode. Wil je de beste kleurprestaties, dan valt de lichtopbrengst terug naar een respectable 2.300 lumen in de movie-beeldpreset. Schakel je bovendien de lichtbron in eco-mode dan daalt de lichtopbrengst nog eens 30% naar ongeveer 1.800 lumen. En in veel gevallen zal je ook bij die eco-mode willen blijven, want het lawaai van de ventilatoren is erg luid in standaard. Zelfs in eco-mode is hij nog iets te luidruchtig naar onze smaak, zeker als je er niet te ver af zit.

Met die 1.800 lumen kan je nog steeds aan de slag zonder te verduisteren. De projector heeft wel een degelijke zwartwaarde, maar die is absoluut niet uitzonderlijk, zeker niet gezien de prijs. Het contrast kwam ongeveer uit op 1.830:1, dat is vrij goed, maar opnieuw niet uitzonderlijk voor een goede projector. Hij verbergt ook wat zwartdetail, dat kan je licht verbeteren door de brightness instelling een of twee punten op te trekken.

,

De Acer kan niet overtuigen als het over kleurreproductie gaat. De grijsschaal is veel te warm (licht rode tint), en neigt in de helderste wittinten naar geel. De gammawaarde ligt te hoog, waardoor midtinten en donkere tinten iets te donker zijn. Het kleurbereik komt niet boven een zeer matig resultaat. De drie basiskleuren, blauw, rood en groen wijken nogal zwaar af van de norm. En ook secundaire kleuren zoals cyaan (te groen) en magenta (te rood) lijden daaronder. In zeer sterk gesatureerde, felle kleuren wordt de fout nog groter, en dat is makkelijk te zien in het beeld.

Heb je geen al te kritisch oog, dan volstaat het mogelijk nog, de movie-preset en dark fps-preset zijn werkbaar. Maar hoe je er ook naar kijkt, voor dit prijskaartje moet het resultaat aanzienlijk beter. Bovendien beschikt de Acer absoluut niet over de nodige kalibratie-instellingen, zo ontbreekt enige mogelijkheid om de grijsschaal of gammawaarde aan te kalibreren.

,

Helaas, ook in deze categorie laat de Acer het afweten. Om te beginnen verschijnt de Acer aan de start met een 1.920 x 720 resolutie. Die speciale resolutie laat toe om met een ultrabrede 24:9 beeldverhouding te gamen. Maar dat compenseert volgens ons niet voor het feit dat je Full HD beeld (1.920 x1.080) niet eens pixel perfect kan tonen. Wie 16:9 beeld pixel perfect wil, valt terug op 1.280 x 720.

De deinterlacing is matig, en de projector heeft geen ruisonderdrukking, noch motion compensation. Aangezien hij op gamers gericht is leek vooral een scherp bewegend beeld ons belangrijk, maar dat is absoluut niet het geval. Snel bewegende voorwerpen laten een duidelijke dubbele, gekleurde rand zien.

,

Een ingebouwde speaker van 10 Watt levert geluid, en dankzij de netwerkaansluiting kan je de projector via het netwerk beheren. Met behulp van de EZView software kan je ook beeld aanleveren via het netwerk. De Acer kan ook 3D aan, maar wordt zonder brillen geleverd.

De Acer Z850 Predator torst een enorm prijskaartje, maar kan dat absoluut niet verantwoorden, ook niet voor gamers. Ja, je krijgt een ultrashort throw-lens, en laserlichtbron met flinke lichtopbrengst, maar daar eindigt het eigenlijk. Het contrast is matig, en de kleurweergave zonder meer ondermaats, met nauwelijks mogelijkheid om te kalibreren. Bovendien is de projector niet in staat om Full HD pixel perfect weer te geven en levert hij nauwelijks beeldverwerking. Wie zich in deze prijscategorie waagt, moet zich meten met concurrenten zoals de Epson EH-LS10000, de Sony VW-320-ES, of de JVC DLA-X5000, stuk voor stuk projectoren met uitstekende resultaten, én 4K-ondersteuning.

,

Wat: 24:9 (1.920 x 720) DLP-Projector met laserlichtbron

Opstelling: Lichtopbrengst 3.000 ANSI lumen, contrast 100.000:1, Ultra Short throw, throw-ratio 0,25 (100 inch diagonaal op 30cm), geluidsniveau 29 dB (ecomode)

Aansluitingen: 2x HDMI,  1x composiet, 1x VGA, 1x VGA-uitgang, 1x stereo cinch, 1x mstereo minijack, 1x stereo minijack uitgang, 1x microfoon, 1x USB (media), 1x USB (muis), 1x bedraad netwerk

Levensduur lamp: Standaard: 20.000, Eco: 30.000 uur

Extra’s: 10W luidsprekers

Afmetingen: 383 x 96 x 310 mm

Gewicht: 5,5 kg

Verbruik: nb

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.