Redactie

Test: Bluesound Node 2

Zoals bij de meeste multiroomsystemen omvat Bluesound verschillende apparaten, zodat je naar eigen smaak een systeem kunt bouwen dat voor jouw woning past. Er zijn inmiddels meerdere Bluesound-speakers beschikbaar, naast een versterker met streaming (PowerNode 2), een unieke opslagunit met cd-ripper (Vault) en de ‘pure’ streamer die we in deze test bekijken.

Net zoals bij Sonos, Denon, Bose en nog anderen, biedt Bluesound dus een kant-en-klare oplossing om draadloos muziek te streamen vanaf verschillende bronnen en naar verschillende kamers. Verderop zul je zien dat de bediening op verschillende manieren kan, maar de primaire besturing verloopt via de Bluesound-app (iOS en Android, aangepast aan tablets).

,

Maar Bluesound – een dochter van Lenbrook, het bedrijf achter NAD en PSB – heeft toch een andere insteek dan de meeste concurrenten.

Het merk zoekt het wat hoger in de markt, met meer mogelijkheden, ook op vlak van integratie en custom install (CI). Langzaam maar zeker groeien ook de banden tussen Bluesound en NAD.

Zo kan je voor steeds meer NAD-producten een BluOS-module aanschaffen, waardoor je bijvoorbeeld een receiver als de C390DD naadloos laat samenwerken met een Bluesound-systeem.

Dat kan omdat NAD bij heel wat van zijn receivers werkt met de MDC-architectuur, die toelaat om door middel van extra kaartjes bijkomende mogelijkheden aan toestellen toe te voegen. Je kan zo bijvoorbeeld bij bepaalde modellen via een MDC-kaart een phono-stage toevoegen. Die modulariteit is net een enorme plus bij NAD.

Recent zijn ook een aantal custom install-producten verschenen die BluOS ondersteunen en komen er toestellen in de prestigieuze NAD Master-familie die naadloos samenwerken met Bluesound.

Dit alles maakt Bluesound nog interessanter. Naast de zes of zeven 'echte' Bluesound-apparaten kun je bij het samenstellen van een multiroom-systeem dus ook kiezen uit toegewijde hifi-apparaten van NAD en zelfs CI-oplossingen die je in een rack kunt stoppen. Een groot project met inbouwspeakers, losse draadloze speakers en een hoogwaardige hifi-set in de woonkamer, allemaal bediend vanaf dezelfde app, is dus een reële mogelijkheid. En dat kun je niet met veel multiroom-systemen waarmaken.

,

De nieuwe Bluesound-toestellen dragen dezelfde namen als voorheen, maar dan met een bijkomende ‘2’ in de titel. In dit artikel zoomen we in op de Node 2, een toestel die bedoeld is voor mensen die al beschikken over een goed audiosysteem en daar streaming en multiroom aan willen toevoegen.

Maar dat is niet de enige toepassing denkbaar: je kunt ook de Node 2 koppelen aan een soundbar zonder eigen streaming-opties of hem combineren met een set actieve speakers voor een minimalistische muziekopstelling. De Node 2 is immers een apparaat dat je gerust ergens kunt wegbergen. Daar is hij nu compact genoeg voor geworden en de bediening kan volledig via een app verlopen.

De nieuwe Node ontving net zoals de Vault en Powernode een totaal nieuw uiterlijk: veel slanker en veel beter combineerbaar met hifi. Er komen ook een aantal mogelijkheden en een aardige portie rekenkracht bij. Belangrijke toevoegingen zijn het programmeerbare infraroodoog en de fysieke touch-knoppen op de Node zelf.

Eén blik op de achterkant van het toestel werpen is voldoende om je te overtuigen dat dit echt een overcompleet ding is. Naast de gebruikelijke analoge RCA- en digitale optische uitgang, kun je rekenen op een coax-uitgang en een uitgang voor een subwoofer. Dat laatste is vrij uniek en best interessant als je inderdaad wil werken met de combinatie van Node 2 en actieve speakers of pure stereoversterker zonder output. 

,

Waar Bluesound enkele jaren geleden van start ging met weinig streamgdiensten, is dat nu niet langer het geval. Deezer, Spotify, Qobuz en Tidal zijn present, Soundcloud (nog) niet. 

Daarnaast kun je muziek afspelen vanaf een NAS (via SMB, niet via DLNA) of van USB-opslag dat je fysiek aansluit. Er is ondersteuning voor quasi alle relevante formaten, incluis hi-res PCM (192 kHz / 24-bit). 

De nieuwe Bluesound-apparaten hebben Bluetooth ingebouwd. Er is niet langer nood aan een aparte adapter, zoals die vaak door Bluesound bij de oude toestellen werd meegeleverd.

De app is op alle platforms heel gelijkaardig, behalve dat je bij de desktop-app alles in één overzicht krijgt. Bij de mobiele apps moet je vegen om van een deel naar het andere te gaan. Dit werkt aanzienlijk beter op een groter scherm van een tablet dan een smartphone. Zeker bij een telefoon met een scherm van minder dan 5 inch komt de app wat druk over en kun je af en toe op iets verkeerd drukken. Maar Bluesound werkt aan een nieuwe versie van de app die beter geoptimaliseerd wordt voor telefoons en tablets. Nog even geduld.


,

Generatie 2 van de Node is een grote verbetering ten opzichte van de vorige. Je hebt langs één kant de vorm, die nu toch wat praktischer is bij het combineren met andere hifi-apparaten, en langs de andere kant een soepelere gebruikservaring en prima mogelijkheden. De Node 2 is bovendien hypercompleet qua aansluitingen. Je vindt altijd wel een manier om het samen te laten werken met je bestaande audioapparatuur. 

Kleine details, zoals het programmeerbare infraroodoog en de touchbediening bovenaan, tillen de Bluesound Node 2 naar het hoogste niveau. Er zijn (voorlopig nog) kleine onvolkomendheden op app-gebied, zoals het minder geschikt zijn voor kleine schermen of dat je de IR-instellingen enkel via de pc-app kan benaderen. Kortom, of je nu een hifiset zonder streamingmogelijkheden de 21ste eeuw wil insleuren of je tv-geluid op een slimme manier in een audiosysteem wil binnentrekken, de Bluesound Node 2 is een uitstekende keuze.

Een veel uitgebreidere versie van deze recensie lees je op HiFi.nl door hier te klikken.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.