150 watt vermogen

Je las het daarnet al: de nieuwe Zeppelin heeft geen baspoorten meer. Toch komt er wel aardig wat laag uit deze speaker terwijl het midden en hoog verrassend vervormingsvrij blijft – zelfs bij stevige volumes. En dat heeft te maken met de nieuwe driver-opstelling, die bestaat uit vijf drivers opgesteld in een chassis die vijftig procent dikker is dan voorheen. Dat merk je ook als je de Zeppelin Wireless optilt.

Voor de lage frequenties zorgt een stevige 150 mm woofer met een grote uitslag, waardoor hij behoorlijk diep kan gaan. De zwaardere behuizing voorkomt hierbij resonantie – Bowers & Wilkins zegt hier veel onderzoek naar te hebben gedaan. Twee FST-midrange drivers en twee tweeters sturen hogere frequenties breed de kamer in.

Er zit een stevige scheut DSP-technologie in de Zeppelin, onder meer om te zorgen dat ook minder goede bronmateriaal goed klinkt.

Als we de nieuwe Zeppelin vergelijken met de Marantz Consolette, een andere premium-dock van enkele jaren geleden, dan klinkt hij stukken gecontroleerder en beter afgelijnd. Direct A/B-vergelijken kon ik niet met de Muso, maar op basis van een eerdere test zou ik stellen dat de Zeppelin ten opzichte van de Naim Muso iets minder diep gaat. Maar de Muso is bijna dubbel zo duur en toch ook fors groter. Het is ergens appelen met peren vergelijken, dus.

gerelateerde items