Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Gemaakt om te pronken

Beide tweeters zijn gemonteerd in een mooie metalen plaat die de Opticon 5 en zijn grotere broers een uniek uitzicht geeft. Meteen een goede reden om die luidsprekergrille te verwijderen! Dat die grille niet magnetisch bevestigd is, mag je beschouwen als een detailkritiek.

Sowieso is de Opticon 5 langs de voorkant het bewonderen waard, met dank aan een knap uitgevoerde voorplaat met een mooie laklaag. Ons testmodel pronkte met een diepzwarte lak, er is ook een mattere witte laklaag of een walnootafwerking mogelijk. De zwarte versie is naar mijn gevoel de mooiste bij Opticon, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Aan de zijkanten en de bovenkant van de Opticon 5 zie je wel dat je qua afwerking nog niet aan de top zit. Er is niets mee mis met de duurzame, behandelde MDF met houtgrenen, maar geef je meer uit dan kun je rekenen op mooie laklagen rondom, zoals bij de Dali Rubicon 6 die eveneens in de luisterruimte aanwezig was of de Monitor Audio Gold 300 die we recent op bezoek kregen. Die twee speakers zijn uiteraard stukken duurder.

Gek genoeg is het contrast tussen de glanslak vooraan en de doffe MDF aan de zijkanten visueel wel interessant en geeft het wat karakter.

Toch ook meegeven dat zelfs deze betaalbare luidsprekerfamilie gefabriceerd wordt in Denemarken en daar geassembleerd is met de hand. Bij sommige merken wordt de productie van de goedkopere speakers geoutsourced naar een Chinese toeleverancier, wat soms wel, soms niet goede resultaten oplevert.

De Opticon 5 is zoals gezegd de instapper bij de Opticon-vloerstaanders. Hij is daarom ‘slechts’ uitgevoerd met één enkele woofer en de hybride tweeter-constructie, intern gescheiden in aparte compartimenten. Achteraan is ook een basreflexpoort voorzien, om de grotere geluidsgolven wat meer ontsnappingsruimte te geven. De Opticon 5 is een speaker dat je met wat aandacht moet opstellen. Door de poort aan de achterzijde, plaats je hem best niet te ver van een muur. Een handwijdte is ongeveer goed.

Je draait de Opticon 5 ook niet in, maar plaatst hem netjes parallel met de muur. Je hebt immers die brede uitstraling van de hybride-tweeter. De rechte opstelling is voor sommigen qua looks ongetwijfeld ook mooi meegenomen. Met zijn hoogte van 90 cm is de Opticon 5 geen overweldigende aanwezigheid, zelfs in een kleinere kamer.

gerelateerde items