Zoals bijna elke fabrikant van AV-receivers vernieuwt Denon elk jaar zijn volledige line-up. Dit jaar doet Denon behoorlijk interessante dingen, in het bijzonder het toevoegen van HEOS-functionaliteit aan hogere modellen. De X2300W is er echter niet e´e´n van. HEOS moet je hier niet verwachten, maar dat is ongeveer het enige dat ontbreekt.

Met zijn prijskaartje van 700 euro en ‘slechts’ 7.1-kanalen is dit een allround-receiver die bedoeld is voor mensen die weliswaar goed surroundgeluid willen, maar niet streven naar een ultieme thuiscinema. Voor dat laatste moet je bij een model zoals de AVR-X6300H zijn.

Klinkt dat nu alsof de X2300W vooral inzet op een soort minimaal aanbod? Dat is in elk geval niet de bedoeling, want los van HEOS heeft deze middenklasser verdomd veel aan boord. Taai is wel dat deze X2300W de opvolger moet zijn van de zeer aardige AVR-X2200W van 2015. Hem overtroeven is al minder evident. 

Rijkelijke uitgerust


Met zijn 8 HDMI-ingangen (waarvan eentje vooraan) en twee HDMI-ingangen heeft de X2300W alles aan boord om de meeste scenario's af te dekken. Aangezien de receiver een volledige 4K-doorvoer, HDCP 2.2 (belangrijk als je pakweg Ultra HD Blu-ray's wil afspelen) en HDR biedt, komt het toestel ook heel toekomstgericht uit de hoek. Het is nog heel vroeg dag qua HDR, maar met BT.2020 en 4:4:4 kleurentransport zit je wel goed voor lange tijd. De Denon heeft ook een 4K-scaler aan boord, maar de meeste 4K-televisies - en zeker hogere modellen - hebben sowieso superieure upscaling aan boord.

Ook op surroundvlak klopt het verhaal van de X2300W. Zoals we gewoon zijn geworden op dit prijspunt bezit deze 7.2-receiver ondersteuning voor Dolby Atmos én DTS:X in een 5.1.2-opstelling. 'Gewoon' 7.1 kan ook, natuurlijk.

Zoals gezegd is HEOS niet present op dit model. Maar ga je dat missen? Wellicht niet, want alvast voor punt tot punt streaming heb je meer dan genoeg andere alternatieven. Airplay, Bluetooth, internetradio, Spotify Connect en DLNA tekenen present. Via die laatste weg én via USB kun je hi-resbestanden afspelen, tot DSD128. Je kunt de AVR-X2300W via kabel of WiFi aansluiten op je netwerk.