Geluid

Test: Denon AVR-X2300W

Zoals bijna elke fabrikant van AV-receivers vernieuwt Denon elk jaar zijn volledige line-up. Dit jaar doet Denon behoorlijk interessante dingen, in het bijzonder het toevoegen van HEOS-functionaliteit aan hogere modellen. De X2300W is er echter niet e´e´n van. HEOS moet je hier niet verwachten, maar dat is ongeveer het enige dat ontbreekt.

Met zijn prijskaartje van 700 euro en ‘slechts’ 7.1-kanalen is dit een allround-receiver die bedoeld is voor mensen die weliswaar goed surroundgeluid willen, maar niet streven naar een ultieme thuiscinema. Voor dat laatste moet je bij een model zoals de AVR-X6300H zijn.

Klinkt dat nu alsof de X2300W vooral inzet op een soort minimaal aanbod? Dat is in elk geval niet de bedoeling, want los van HEOS heeft deze middenklasser verdomd veel aan boord. Taai is wel dat deze X2300W de opvolger moet zijn van [link type=”article” id=”164091″ target=”_self” name=”de zeer aardige AVR-X2200W van 2015″]. Hem overtroeven is al minder evident. 

Rijkelijke uitgerust

Met zijn 8 HDMI-ingangen (waarvan eentje vooraan) en twee HDMI-ingangen heeft de X2300W alles aan boord om de meeste scenario’s af te dekken. Aangezien de receiver een volledige 4K-doorvoer, HDCP 2.2 (belangrijk als je pakweg Ultra HD Blu-ray’s wil afspelen) en HDR biedt, komt het toestel ook heel toekomstgericht uit de hoek. Het is nog heel vroeg dag qua HDR, maar met BT.2020 en 4:4:4 kleurentransport zit je wel goed voor lange tijd. De Denon heeft ook een 4K-scaler aan boord, maar de meeste 4K-televisies – en zeker hogere modellen – hebben sowieso superieure upscaling aan boord.

Ook op surroundvlak klopt het verhaal van de X2300W. Zoals we gewoon zijn geworden op dit prijspunt bezit deze 7.2-receiver ondersteuning voor Dolby Atmos én DTS:X in een 5.1.2-opstelling. ‘Gewoon’ 7.1 kan ook, natuurlijk.

Zoals gezegd is HEOS niet present op dit model. Maar ga je dat missen? Wellicht niet, want alvast voor punt tot punt streaming heb je meer dan genoeg andere alternatieven. Airplay, Bluetooth, internetradio, Spotify Connect en DLNA tekenen present. Via die laatste weg én via USB kun je hi-resbestanden afspelen, tot DSD128. Je kunt de AVR-X2300W via kabel of WiFi aansluiten op je netwerk. 

,

Eén van de zaken die mensen weghoudt van een AV-receiver, is de perceptie dat zo’n toestel complex is en moeilijk kan ingesteld worden. Onvermijdelijk is een receiver inderdaad ‘moeilijker’ dan pakweg een soundbar. Maar Denon goed zijn best gedaan om de installatie van de AVR-X2300W zo eenvoudig mogelijk te maken.

Bij de eerste opstart van de receiver word je heel goed begeleid. Visueel wordt op het tv-scherm getoond wat je moet doen en krijg je handige informatie. Zo zijn niet enkel de speakerterminals goed aangeduid op het toestel, maar de interface zal je ook vertellen welke je juist moet aansluiten voor jouw luidsprekerconfiguratie. Iemand die elke dag AV-receivers opstelt heeft dit niet nodig, maar voor de meesten is dit een handig hulpje.

De on-screen menu’s van de Denon-receiver zijn helder en ook de bijhorende app valt goed mee. Apps zijn altijd een zwakker punt geweest van Denon (en zustermerk Marantz), maar de nieuwe 2016 AVR Remote-app is al stukken stabieler en handiger dan voorgaande versies. Misschien dat het softwareteam wat advies is gaan inwinnen bij de mensen die de HEOS-app bouwden, want die is top.

,

Het klopt dat bijna alle directe rivalen van de Denon AVR-X2300W veel van dezelfde features bieden. Toch weet dit toestel zich te onderscheiden, op verschillende vlakken zelfs.

Om te beginnen is er de uitstekende en heldere setup-wizard, waarmee zelfs iemand die nog nooit een receiver heeft ingesteld voldoende informatie krijgt zodat hij zijn nieuw apparaat kan installeren. Ook de kleurcodering van de luidsprekerterminals en de kartonnen microfoonstand maakt het leven heel wat gemakkelijker. Denon is de enige die zo ver gaat in het vereenvoudigen van de setup.

Hij heeft ook bijzonder veel streamingmogelijkheden, waarbij zelfs DSD-bestanden geen probleem zijn. Je kan – zoals bij elke receiver – vragen stellen bij dat cijfer van 150 watt, maar feit is dat de X2300W voor zijn prijspunt wel goed en krachtig klinkt. Ook als het zeer dynamisch wordt – en dat is vaak in actievolle Hollywood-films – houdt deze Denon het onder controle.

Klankmatig is hij misschien niet beter dan de X2200W – maar die was in zijn categorie dan ook bijzonder goed. Voeg daar nog die overvloed aan ingangen aan toe e´n ondersteuning voor Dolby Atmos/DTS:X en 4K 4:4:4 HDCP 2.2 en je hebt een prima AV-receiver die heel wat biedt voor die 700 euro. Mis je HEOS? De X2300W werkt wel perfect samen met de HEOS Link.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.