Toon alles (6)
Jamie Biesemans

Dubbele woofer

De Sub 2070 gebruikt twee 250 mm woofers die met de rug tegen elkaar zijn geplaatst en werkt via het push/pull-systeem. Deze constructie - waarbij e´e´n woofer in fase, de andere uit is - heeft als voordeel dat ongewenste resonantie en vibraties sterk verminderd worden.

Je krijgt dus een sub die accurater klinkt, volgens sommige ontwerpers een serieus pluspunt bij het beluisteren van muziek. Dat is niet onbelangrijk, want de muzikale prestaties staan bij subwoofers dikwijls op de tweede plaats. Subwoofers vinden nu eenmaal eerder hun weg naar thuiscinema's dan naar luisterruimtes van muziekliefhebbers, luidt het. Van mijn kant denk ik dat die opdeling zelden steek houdt: een high-end surroundopstelling gaat in de praktijk toch vaak voor het puur luisteren naar muziek gebruikt worden. 

De behuizing van de Sub 2070 is zoals verwacht niet dicht, maar zowel boven als onder helemaal open naar de vier windrichtingen. Plaatsing is altijd een uitdaging bij een subwoofer, maar dit ontwerp minimaliseert toch eerder de effecten van een nabije muur.

De twee drivers worden aangedreven door een 600 watt zware effcie¨nte BASH-versterker. Ook het vermelden waard is de afwerking, wat niet altijd een prioriteit is bij subwoofers. De Sub 2070 is echter prima uitgevoerd met een mooie laklaag die in het pianozwart of wit te krijgen is. Zo laat je hem gemakkelijk visueel matchen met de meeste speakermerken, mocht je dat belangrijk vinden. 

gerelateerde items