Toon alles (6)
Jamie Biesemans

Auto EQ

Na een portie gewichthe en om de sub op de gewenste plaats te parkeren, stellen we de Sub 2070 in. De verbinding leggen tussen het toestel en onze smartphone is zo gefikst. Er is geen NFC-chip present, maar je moet ook geen echte Bluetooth-koppeling leggen. De ELAC-app vindt de Sub automatisch dankzij Bluetooth 4.0.

Bij het opstellen en aansluiten van de line-in merken we ook een USB-poort, die enkel gebruikt kan worden voor het aansluiten van de ELAC Wireless Dongle. Dit is een handige draadloze optie als je geen zin heb in een extra kabel in de kamer.

Aanvankelijk lijkt de app wat basaal, maar even rondkijken onthult behoorlijk krachtige functies. Zoals gezegd vind je min of meer alle controls die achteraan een subwoofer te vinden zijn, zoals de lowpassfilter, instelbare faseverschuing en de auto aan/uit-functie. Er is daarnaast een parametrische 12-bandsequalizer waar je zelf mee kan spelen.

Maar wat ik eigenlijk wil ontdekken is Auto EQ, het ingebakken kalibratiesysteem. Kalibreren is meten met een meetmicrofoon, maar in dit geval levert ELAC er geen mee. De meting wordt immers gemaakt via de microfoon van je smartphone of tablet, die zich op ongeveer een meter van de sub moet bevinden voor een eerste meting. Een tweede meting gebeurt op de plaats waar je luistert.

Microfoons van mobiele toestellen zijn van wisselende kwaliteit, maar omdat je hier lage frequenties zit te meten is dat volgens ELAC minder een probleem. De eerste meting levert data op waarmee microfoonafwijkingen gecompenseerd wordt. Er lijkt geen ondersteuning te zijn voor USB-meetmicrofoons, zoals de UMIK-1, hoewel je die wel met een USB-hostkabel aan een mobiel toestel kan hangen. 

?Misschien dat ELAC zijn app ooit wel updatet om dat mogelijk te maken, vooral nu de kalibratiefunctie zijn weg maakt naar de subwoofers van de goedkopere Debut-lijn. Dat gezegd zijnde bleken de resultaten die we verkregen bij onze tests zeer goed te klinken, zelfs met die smartphone-microfoon.

Ee´n streepje advies: tijdens het kalibreren worden onvermijdelijk bijzonder luide testtonen verspreid door de Sub 2070. Verlaat de kamer of zorg voor de nodige bescherming, want dit is niet goed voor je oren. Dankzij de zestiental testtonen kan de app een lter ontwikkelen die rekening houdt met re ecties in de kamer, waargenomen volumes op je luisterpositie en het frequentiebereik.

gerelateerde items