Wat is het?

Gegeven dat er veel manieren zijn om muziek te streamen, is het goed om even te duiden wat Chromecast Audio juist is – en ook wat het niet kan. Het gaat hier om een piepklein, rond toestel ongeveer ter grootte van een hockey puck (maar iets dunner).

Er is geen display, één uitgang (waarover later meer), een micro-USB-poortje voor stroom en een enkele knop. Dat klinkt heel basic en dat is de Chromecast Audio ergens ook.

De bedoeling van dit apparaat is dat je hem ergens achter een audio-installatie of actieve speaker verstopt. Het ontbreken van een scherm maakt ook meteen duidelijk dat je de Chromecast Audio op afstand bedient, vanaf je smartphone of tablet. Maar ook vanop je computer kun je muziek naar het apparaat sturen.

Je kunt dus meteen stellen dat de Chromecast Audio geen vervanger is voor een heuse netwerkspeler met ingebouwde DAC. Er is de kwaliteitsslag die je eventueel maakt met een betere DAC en software op zo’n speler, maar ook het feit dat je niet rechtstreeks op de Chromecast Audio USB-opslag met muziekbestanden kunt aansluiten of naar een NAS kan navigeren om hi-resliedjes te selecteren.

Ik kan me wel inbeelden dat je een Chromecast Audio verbindt aan een netwerkspeler (als die beschikt over ingangen tenminste) om extra streamingopties te verkrijgen. Heel wat netwerkspelers (en andere audiotoestellen) missen namelijk een manier om muziek van streamingdiensten zoals Qobuz of Deezer af te spelen. De Chromecast Audio levert wel die mogelijkheid.

gerelateerde items