Waarvoor geschikt?

Het toepassingsgebied van de Chromecast Audio is behoorlijk groot. Je kan het ergens samenvatten met de zin: “(Meer) streamingopties toevoegen aan bestaande audio-apparatuur”. Of het nu gaat om een soundbar, een versterker, AV-receiver of zelfs een losse Bluetooth-speaker, als er een ingang aanwezig is kan je de Chromecast Audio toevoegen. H

Het mooie is dat je daar helemaal niet veel werk voor moet doen. Een Chromecast Audio heb je in enkele minuten geïnstalleerd. Je werkt daarvoor met de Chromecast-app, die ook dient voor de Chromecast HDMI-sticks. De app vond bij het testen heel snel de nieuwe Chromecast Audio, waarna ik enkel het wachtwoord van het WiFi-netwerk moest invullen.

Wel één aandachtspunt: de Chromecast Audio moet stroom krijgen. Dat gaat via een USB-kabel die je aan de meegeleverde adapter verbindt. Maar als je op een receiver bijvoorbeeld een vrije USB-poort hebt, kan je het apparaat ook langs daar stroom laten binnenhalen. Ik verbond hem bijvoorbeeld aan de USB-poort bedoeld voor een iPhone op de Marantz NA8005. De Chromecast Audio heeft trouwens voldoende aan een poort die 1A levert.

In de doos vind je naast het toestel zelf een korte kabel met aan beide zijden een 3,5 mm jack. Dat is ideaal als je de Chromecast Audio wil aansluiten op een Bluetooth-speaker of andere apparaten met een 3,5 mm jack-ingang. Voor een aansluiting op meer high-end apparatuur ga je zelf even moeten investeren in een kabel die gaat van 3,5 mm jack naar twee cinch-aansluitingen.

“Hola”, horen we je nu al roepen, “moet ik echt vertrouwen op een DAC van 39 euro om audio te leveren aan mijn versterker van honderden euro's?”. Om te beginnen moet ik opmerken dat de Chromecast Audio via analoog best een goede output levert. Het klinkt helemaal niet hard of vol met vervorming, en zal voor heel wat mensen goed genoeg zijn.

Maar heb je toch een betere DAC of een toestel met een goede digitaal-naar-analoog omzetter ingebouwd, dan kan je ook opteren om de Chromecast Audio digitaal aan te sluiten. Je hebt daarvoor een bijzondere optische kabel nodig, met aan één kant een mini-Toslink en aan de andere kant een klassieke Toslink-plug. Dezelfde kabel heb je nodig om Airplay-audio digitaal uit te lezen van een Airport Express en is bij de betere audiozaak en webshop zo te vinden.

Ik kijk best op van het feit dat Google een digitale uitgang voorziet. Als je muziek zo binnenhaalt, ben je in feite de muziekstream zonder verwerking door de DAC van de Chromecast Audio aan het beluisteren. In theorie is dat zonder kwaliteitsverlies.

Bij mijn tests, waarbij ik de Chromecast Audio analoog liet streamen naar een Marantz PM11S2 en digitaal naar dezelfde versterker met daartussen een Marantz NA8005, hoorde ik bij gebruik van de digitale verbinding in elk geval geen noemenswaardige artefacten. Idem als ik het apparaatje aansloot op de aux-ingang van een Sonos Play:5. Niet slecht voor 39 euro…

gerelateerde items