Wat is casten?

Het klinkt echt als een wondertoestel, niet? Voor sommige mensen zal een Chromecast Audio inderdaad het antwoord zijn. Er zijn echter wel wat beperkingen die in sommige gevallen echte dealbreakers zijn. Dat heeft allemaal te maken met hoe Chromecast werkt. Je streamt namelijk geen audio naar het apparaat, het wordt gecast.

Wat is het verschil? Bij streamen loopt in principe de audiostream van je mobiel apparaat naar een ontvanger, bij casten geeft je smartphone of tablet enkel het commando om muziek te spelen. De batterij van je telefoon wordt dus nauwelijks belast en na het starten van de muziek kan je het mobiel toestel zelfs uitschakelen.

In die zin werkt Chromecast dus een beetje zoals DLNA, waar je ook met een controller-app enkel streamcommando’s geeft. Casting is echter gericht op clouddiensten, niet op lokaal opgeslagen bestanden (zoals bij DLNA).

De werkwijze is ook anders. Als je muziek wil streamen van Deezer, dan regel je dat via de Deezer-app. Wil je liever luisteren naar Qobuz, dan moet dat in de Qobuz-app. Chromecast zelf heeft wel een app, maar die dient enkel om de apparaatje te installeren en eventueel wat instellingen aan te passen.

Kortom, als de app van je favoriete streamingdienst geen casting ondersteunt, dan kan je het niet spelen via de Chromecast Audio. Momenteel is de lijst van streamingdiensten die werken met de Google-adapter behoorlijk respectabel: Deezer, Qobuz en Spotify tekenen present, naast Google Play Music,TuneIn-internetradio en Rdio. Daarnaast is er nog een grote groep meer gespecialiseerde audio-apps, bijvoorbeeld om podcasts en live-concerts te beluisteren. Via de Chromecast-app kom je deze apps snel op het spoor.

gerelateerde items