Jamie Biesemans

Juweeltje

Een groot deel van het One-imago heeft te maken met de bijzondere bouwkwaliteit van de telefoon. In voorbije jaren schreven we wel vaker dat HTC met deze telefoon de enige is die echt Apple kan evenaren qua dat solide luxegevoel. Inmiddels zijn er ook andere fabrikanten die hun bouwkwaliteit sterk verbeterd hebben.

Toch bewijst de M9 dat HTC nog altijd sterker is in dit aspect. Een smartphone van dit niveau kost vaak 600 euro of meer, maar slechts weinig toestellen geven je ook echt de indruk dat je een apparaat van die waarde hebt aangekocht. Ze spelen op hardware en functionaliteit, maar missen de uitstraling.

De One is met zijn nieuw prijskaartje van 749 euro zeker niet goedkoop, maar je hij geeft je wel de voldoening van een perfect afgewerkt apparaat. Het is hetzelfde gevoel dat je krijgt als je een echt hoogwaardig uurwerk in handen krijgt. Toch vinden we het prijspunt overambitieus van HTC. Als we denken aan de OnePlusOne en zijn prijspunt van 250 euro, dan is 749 euro toch wel heel veel meer. Een bedenking die we trouwens steeds vaker maken als we vlaggenschepen onder ogen krijgen...

De mooie aluminium behuizing, met de achterkant die nog extra behandeld is tegen krassen, voelt zeer kwalitatief aan. Nieuw dit jaar – en vandaar dat we spraken van een ‘synthese’ – is dat het ontwerp van de M9 de beste kanten van de M8 en M7 verenigt. De nieuwe One refereert veel meer naar de klassieke design van de eerste One, met wat rondingen geleend van zijn opvolger. Ons testtoestel is de zilveren versie, die verrijkt is met een rand in goudkleur. Oogt bijzonder en stijlvol, en doet ons weer denken aan zo’n luxehorloge.

Er is ook een gunmetal-zwarte uitvoering, waarbij de dualtone-afwerking veel subtieler. Subtiliteit is dan weer iets waar je de gouden versie van de One (M9) niet van kan beschuldigen. In de Aziatische markten zal deze versie ongetwijfeld het goed doen, maar voor de conservatieve West-Europeaan is het wat te veel van het goede.

gerelateerde items