Jamie Biesemans

Sense 7

De One (M9) draait Android 5.0.2, met daarop de gebruikelijk Sense-interface van HTC. We zijn ondertussen aan de gloednieuwe Sense 7-generatie toe. Vergeleken met bijvoorbeeld de overdaad die we kennen van LG en Samsung, is Sense 7 eerder een bescheiden verfraaiing van Android.

Sense zit wat op de lijn van Sony: visueel is Android wat aangescherpt en er zijn slechts enkele gerichte ingebouwde apps. Veeg je bijvoorbeeld op het hoofdscherm naar rechts, dan verschijnt Blinkfeed, een overzicht van artikelen in een mooi magazine-layout. Het is een leuke feature als je even vijf minuten op overschot hebt bij het wachten op de vertraagde trein.

Via Thema’s heb je een mogelijkheid om volledige sets iconen, achtergronden en geluid te downloaden, zodat je de telefoon kan personaliseren. De One zal zelfs op basis van een eigen foto die je als achtergrond gebruikt, iconen en systeemelementen in aangepaste kleuren tonen. Zo oogt de interface toch wat harmonieuzer als je die babyfoto selecteert als achtergrond.

Handig is de Sense Home-widget op het thuisscherm. Op basis van een locatie zorgt die er voor dat er aangepaste app-iconen verschijnen, en je kan zelf locaties instellen. Ben je ergens onderweg, dan zou op het hoofdscherm apps zoals Google Maps of een OV-app kunnen tonen. Kom je thuis, worden deze apps automatisch vervangen door pakweg apps van Sonos of Netflix. Sense Home doet onderweg ook suggesties over eetplekken in de buurt.

Sense Home is leuk, al vielen het na een paar weken gebruik wel op dat het niet stabiel bleef. Als er dan net een perfect aanbod van apps was voor thuis - Sonos, Netflix, Facebook, precies wat we moeten hebben - besloot Sense Home om toch weer andere apps te presenteren. Na een avond vakantieplanning via AirBnB bijvoorbeeld, bleef de app van die verhuurdienst op het beginscherm plakken. Een of andere manier om de selectie te vergrendelen zou handig zijn.

gerelateerde items