Jamie Biesemans

Terug naar veel megapixels

HTC heeft het lang volgehouden, roepen dat de hoeveelheid megapixels minder belangrijk is dan camerafuncties die zorgen voor goede beelden bij slecht licht. Voorgaande Ones hadden daarvoor zogenaamde Ultrapixel-camera’s. Met de M9 geeft het bedrijf dat streven op, want in de marketingstrijd tellen megapixels toch meer dan Ultrapixels.

De M9 is daarom uitgerust met een stevige 20,7 megapixelcamera met een lichtgevoelig f2,2-diafragma. Je zou dus verwachten dat er bij minder goede lichtomstandigheden goede foto's uit de One zouden rollen. Maar keer op keer kregen we toch wel teleurstellende beelden geserveerd, een topmodel niet waardig. Ook de scherpstelling bleek regelmatig een probleem. Hopelijk kan HTC deze problemen met een software-update aanpakken, want eigenlijk is dit het enige grote minpunt aan het toestel.

Net zoals de meeste vlaggenschepen momenteel (maar niet de iPhone 6) kan de One opnemen in 4K. Leuk als je een Ultra HD-tv hebt, al moet je toch rekening houden dat de bestandsgrootte van zo’n 4K-video heel snel ontspoord. Maar toch kan het nuttig zijn. Er is een befaamde test waarin de 4K-video van een smartphone wordt teruggebracht naar Full HD en vergeleken met Full HD-video van een professioneel Canon 5D Mark. III. De teruggebrachte telefoonvideo blijkt daarbij zeer goed de vergelijking met een procamera te kunnen doorstaan.

Vooraan behoudt de One echter wel een Ultrapixel-camera van 4 megapixel, wat op zich een logische zet is. Die voorcamera wordt het vaakst gebruikt voor selfies, en die worden wel vaker ’s avonds plaats in een donker restaurant of café genomen. Na het nemen van een desastreus zelfportret kan je de zaak nog wat proberen te redden door allerlei al-dan-niet goedwerkende aanpassingen, zoals ‘oogverbetering’. Die deed ons lijken op een alien, dus toch eerst proberen vooraleer te delen op Facebook.

gerelateerde items