Toon alles (7)
Jamie Biesemans

EMU

Bovenop de Android 6.0 die de twee toestellen draaien, legt Hauwei zijn eigen interfacelaag. EMU zorgt toch wel voor wat aanpassingen.

Een belangrijke is dat er geen verschil is tussen de thuisschermen en het overzicht van alle apps. Net zoals bij de iPhone staan alle apps op de thuisschermen. Je hebt bij EMU in tegenstelling tot bij iOS wel veel meer vrijheid om je thuisschermen in te richten.

Je kunt bijvoorbeeld een thuisscherm cree¨ren met een weerwidget en enkele de iconen van de nuttigste apps, en dan pas alle apps parkeren op schermen die je bereikt door op het beginscherm naar links te vegen. De aanpak van EMU heeft zijn charme en is ook handig. De keerzijde is dat je wat meer aandacht moet besteden aan de plaatsing van je apps. Doe je dat niet, dan kan het een rommeltje worden.

Zowel bij iOS (dat straks de teugels vasthoudt) als de standaard-Android (waar op de beginschermen enkel apps verschijnen die je er bewust plaatst) wordt de chaos toch iets meer geweerd.

Huawei is zich wel van het probleem gewaar en heeft een oplossing: als je even op het hoofdscherm blijft drukken en dan schudt met het toestel, worden iconen van apps netjes uitgelijnd. Daarmee is de visuele chaos die kan ontstaan verbannen.

Ook uniek voor Huawei is dat je een optie hebt om de uitgebreide Android-interface te vervangen door een simpelere versie. Deze doet wat denken aan Windows Phone en toont enkel de essentie met grote iconen.

Handig bij de iets nieuwere EMU-versie van de Mate 8 is dat je ingelicht wordt als er in de achtergrond een app draait die de batterij bijzonder belast. Het komt vaker voor dan je denkt en vaak merk je het pas als het te laat is, dus dit is wel heel handig. De eigen Kirin-processors en het ruime geheugen (3 GB bij beiden, 32 GB opslag of meer, met geheugenkaartsleuf) zorgen voor kwieke prestaties. Op dat vlak geen probleem, ook niet bij zware benchmarks

gerelateerde items