Redactie

Test: Huawei Mate 8

De grote Mate 8 is door hetzelfde designteam getekend als de eerder voorgestelde Mate S, dat ander topmodel van Huawei.  Beide bezitten dezelfde minimalistische vorm, incluis een fraaie achterkant van aluminium en veel aandacht voor de rand rondom. Afgeronde hoeken en kantjes zorgen bij dat laatste voor een luxeuitstraling.

Onderaan zie je bij de Mate 8 ook een symmetrische opstelling van de luidsprekerroosters en fijne schroefjes. Een detail, maar het draagt bij de kwaliteitsbeleving. Zo uit de doos is deze Hauwei zeer stijlvol en slank. Die uitstraling verdwijnt wat als je de meegeleverde transparante hoes rond de achter- en zijkanten van de Mate 8 klikt. Maar dan is het toestel wél zeer goed beschermd.

Ook als je de rest van de Mate 8 bekijkt, blijft het gevoel hangen dat je hier met een toptoestel te maken hebt. Wat gegeven de prijs precies is wat je wil. 

,

Het scherm van de Mate 8 is eentje van 6 inch diameter. Dat laatste klinkt ongetwijfeld heel groot in de oren en dat is het ook.

De Mate 8 is dan ook een massief toestel, een echte phablet die door zijn omvang niet iedereen zal bekoren.

Maar toch even nuanceren, want Huawei heeft de schermranden van de Mate 8 vrij compact gehouden. Zeker de randen aan de zijkant lijken haast onbestaand, een mooi visueel effect dat de Mate 8 slank houdt. Als we de Mate 8 naast de Mate S met zijn 5,5 inch scherm leggen, dan is het verschil helemaal niet zo groot.

,

Op vlak van displays vaart Huawei een eigenzinnige koers. Waar Apple, LG en Samsung op hun topmodellen gaan voor schermen met heel hoge resoluties, blijft Huawei vasthouden aan Full HD. Ja, zelfs voor het 6-inch scherm van de Mate 8.

De fabrikant houdt vast aan die lagere resolutie omdat displays met heel veel pixels ook meer stroom verbruiken. Is het een juiste keuze? Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Je kunt niet ontdekken dat bijvoorbeeld de LG G4 en de Samsung Galaxy S6-telefoons echt prachtige schermen bezitten. Haarscherp zijn ze. Je merkt het verschil als je ze naast de grote Mate 8. Maar het is ook niet zo dat het IPS LCD-scherm van de Mate 8 onscherp overkomt. 

Als we verderop kijken naar hoe goed de batterij van de Mate 8 het doet, dan kun je wel stellen dat die keuze van Huawei voor een klassieke Full HD-scherm geen windeieren heeft gelegd. De phablet heeft een zeer goede autonomie.

Het is lang geleden dat we een toptoestel in handen kregen die niet na een dag hevig gebruik ‘s avonds aan de adapter moet hangen. Wat mij betreft neem ik de iets mindere scherpte – wat je trouwens niet merkt in dagelijks gebruik – er graag bij in ruil voor die extra autonomie. 

,

Bij de Huawei P8 vorig jaar was ik minder onder indruk van de camera, maar bij zowel bij de Mate S als de Mate 8 ligt de kwaliteit gevoelig hoger.

De jongere Mate 8 scoort hier net iets beter, niet enkel vanwege de hogere aantallen megapixels (13 versus 16). De kiekjes die de Mate 8 maakte, waren gewoonweg net iets beter. Vergeleken met sommige topmodellen, zoals de LG G4, doet de Mate 8 het iets minder goed bij slecht licht. Dat heeft te maken met de iets lichtsterkere lens van de LG. Toch kun je stellen dat de Huawei’s nu echt wel op hun niveau zitten, ook voor video.

Net onder de cameralens vind je een cirkel Mate 8. Dit is een vingerafdruksensor die je kunt gebruiken om de telefoons te ontgrendelen.

Meer fabrikanten rusten hun telefoons met zo’n sensor uit, maar het werkt niet altijd zo goed. Zo’n sensor moet snel zijn en ook werken als vingers er niet helemaal recht op duwen. Misschien dat de sensor van de iPhone net iets sneller werkt, maar de sensor van de Mate 8 is ook allesbehalve traag. Ik vind de plaatsing achteraan heel logisch en het duurde niet lang vooraleer ik mijn telefoon via deze manier in een vlotte beweging ontgrendelde. 

,

Bovenop de Android 6.0 die de twee toestellen draaien, legt Hauwei zijn eigen interfacelaag. EMU zorgt toch wel voor wat aanpassingen.

Een belangrijke is dat er geen verschil is tussen de thuisschermen en het overzicht van alle apps. Net zoals bij de iPhone staan alle apps op de thuisschermen. Je hebt bij EMU in tegenstelling tot bij iOS wel veel meer vrijheid om je thuisschermen in te richten.

Je kunt bijvoorbeeld een thuisscherm cree¨ren met een weerwidget en enkele de iconen van de nuttigste apps, en dan pas alle apps parkeren op schermen die je bereikt door op het beginscherm naar links te vegen. De aanpak van EMU heeft zijn charme en is ook handig. De keerzijde is dat je wat meer aandacht moet besteden aan de plaatsing van je apps. Doe je dat niet, dan kan het een rommeltje worden.

Zowel bij iOS (dat straks de teugels vasthoudt) als de standaard-Android (waar op de beginschermen enkel apps verschijnen die je er bewust plaatst) wordt de chaos toch iets meer geweerd.

Huawei is zich wel van het probleem gewaar en heeft een oplossing: als je even op het hoofdscherm blijft drukken en dan schudt met het toestel, worden iconen van apps netjes uitgelijnd. Daarmee is de visuele chaos die kan ontstaan verbannen.

Ook uniek voor Huawei is dat je een optie hebt om de uitgebreide Android-interface te vervangen door een simpelere versie. Deze doet wat denken aan Windows Phone en toont enkel de essentie met grote iconen.

Handig bij de iets nieuwere EMU-versie van de Mate 8 is dat je ingelicht wordt als er in de achtergrond een app draait die de batterij bijzonder belast. Het komt vaker voor dan je denkt en vaak merk je het pas als het te laat is, dus dit is wel heel handig. De eigen Kirin-processors en het ruime geheugen (3 GB bij beiden, 32 GB opslag of meer, met geheugenkaartsleuf) zorgen voor kwieke prestaties. Op dat vlak geen probleem, ook niet bij zware benchmarks

,

Dat Huawei zijn plaats verdiend heeft op het speelveld van de eerste klassers is met dit toestel absoluut bewezen. Misschien kun je de Mate 8 wat verdenken van niet zo spannend te zijn als de Edge-telefoons van Samsung. Maar dat is zoals een Volkswagen Passat voor de ene de ultieme grijze leasewagen is en voor de andere het toppunt van geraffineerde luxe.

Als het gaat om kwaliteit valt er niets op aan te merken. Het scherm en de fel verbeterde camera’s blijven misschien net onder de absolute top – maar dat is ook zo voor de prijskaartjes van deze Huawei.

De omvang van de Mate 8 zal misschien sommigen afschrikken, maar de ongelooflijke autonomie maakt heel veel goed. Het grote scherm van 6-inch maakt deze phablet trouwens ook heel geschikt om video te bekijken of te gamen.

De Mate 8 is daarom bij mij uitgegroeid tot het vaste werkpaard. Blijft de hamvraag: deze of een iPhone 6s Plus? Qua hardware is het antwoord “ja, bijna”, qua software eerder “misschien”. iOS 9 is toch net iets vollediger dan Android 6.0 plus EMU, zelfs in zijn laatste incarnatie. Maar de afstand wordt steeds kleiner…

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.