Toon alles (6)
Jamie Biesemans

Uni-Q

KEF staat bekend voor zijn Uni-Q-driver, een coaxiale driver-array die in het midden een tweeter bevat ingebed in een middenfrequentie-driver. Eén groot voordeel: het geluid lijkt uit één punt te komen, wat een accurate luisterervaring geeft in de sweetspot. Iets dat lastiger te bekomen is als je met aparte tweeters en drivers werkt.

Of dat probleem zich stelt bij een compacte Bluetooth-speaker waarbij de drivers sowieso heel dicht bij elkaar liggen, is een interessante vraag. Toch is het best bijzonder dat KEF bij de Muo er in geslaagd is om een kleine Uni-Q-driver te bouwen. Er zitten er zo twee in de speaker, met in het midden een forse basradiator.

Het resultaat is toch wel merkbaar: de Muo klinkt heel krachtig, met stevig bassen lichtjes vet zijn, maar tegelijkertijd komt er ook heel wat detail uit deze speaker. En je hebt inderdaad het gevoel dat het geluid uit één punt komt. Bij sommige goedkopere speakers is die coherentie zeer ver te zoeken.

Toen ik bijvoorbeeld  ‘Go’ van Chemical Brothers draaide, had ik even schrik dat de Muo zou gaan vliegen. Uiteraard zijn de bassen niet heel verfijnd, maar ze hebben wel verdomd veel energie. Als je ergens buiten naar muziek wil luisteren, dan zal de Muo je niet teleurstellen.

gerelateerde items