Mobile

Test: Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Sommige mensen gebruiken graag een compacte tablet, zoals een iPad mini, anderen verkiezen een model met een 9- of 10-inch scherm, zoals je onder andere kan vinden bij Apple, Samsung en Sony. Maar wat Lenovo de Yoga Tablet 2 Pro meegeeft, is letterlijk ‘hors categorie’: een scherm van 13,3 inch. Omgerekend naar centimeters is dat bijna 34 cm. Uw grootvader noemde zoiets een tv.

,

Bij het uitpakken ga je meteen concluderen dat deze Lenovo-tablet niet gemaakt is om overal mee te nemen. Aangezien je op de trein wel vaker mensen kan spotten die een film meepikken op een laptop, is het natuurlijk niet ondenkbaar dat je de Yoga Tablet 2 Pro effectief onderweg gebruikt. Enkel lijkt dat ons eerder een zeldzaam scenario, gegeven de grootte en het gewicht (circa 950 gram, 2 keer een iPad Air 2).

Toch heeft dit apparaat wel een paar troeven, waardoor je hem ondanks de afmetingen toch in de rugzak zou stoppen. In tegenstelling tot de meeste tablets is de Yoga Tablet 2 Pro geen plat toestel, maar heeft hij aan een kant een cilinder. Daardoor ligt de tablet standaard in een lichte helling, wat al leuk is als je een digitale krant wil lezen aan de ontbijttafel.

Maar waarom die cilinder? Die bevat – onder meer – een ingebouwde stand. Het is wellicht het slimste aspect van heel het design, want deze stand uit metaal kan je naadloos verdraaien over circa 170 graden. Hierdoor kan je de Yoga Tablet 2 Pro op heel wat verschillende manieren gebruiken. Je kan de tablet bijvoorbeeld helemaal recht laten staan of net goed positioneren om een filmpje te bekijken tijdens een vliegreis. De stand heeft overigens een klein uitsparing; je zou hiermee bijvoorbeeld de tablet kunnen omhoog hangen aan een haak. Handig in de keuken bijvoorbeeld, om tijdens het koken een recept te tonen of kooklessen van een tv-kok te volgen.

,

Zoals gezegd is de kickstand uit hoogwaardig materiaal, net zoals de bijhorende scharnier. De kans dat de tablet omver valt omdat de stand je in de steek laat, lijkt ons zeer klein. De rest van de tablet is echter uit heel wat minder hoogwaardige materialen gebouwd. Je kan niet zeggen dat de Yoga Tablet 2 Pro goedkoop overkomt, maar de plastic achterkant voelt tegelijkertijd ook niet bepaald premium aan.

Het is eigenlijk gek: waar tablets van circa 400-500 euro tegenwoordig toch heel knap geconstrueerd zijn, liggen laptops van hetzelfde prijspunt altijd goedkoop in de hand. De Yoga Tablet 2 Pro zit helaas wat meer in het laptopkamp.

Dat laptopgevoel komt toch ook vanwege het scherm. Het is niet enkel gigantisch – 13,3 inch, we zeggen het opnieuw! – maar bovendien in de 16:9-beeldverhouding die de meeste laptops hanteren. Je kan niet beweren dat de Lenovo-tablet er handzamer door wordt, maar voor video’s is best goed. 

,

Dat het scherm groot is, had u wellicht al door. Maar hoe zit het met de kwaliteit? Die is goed, neigend naar zeer goed. Het betreft hier immers een knap IPS-scherm met een resolutie van 2.560 x 1.440. Dat zijn veel pixels, maar gegeven de afmetingen toch eerder een minimum.

De pixels-per-inch-waarde van 221 is niet spectaculair voor een tablet, maar na dit toestel een tijdje te testen kunnen we je verzekeren dat je hem nooit zo dicht houdt als een iPad. Dus is die waarde minder een probleem. Aangezien de kijkafstand dan toch wat groter is, heb je minder last van die zichtbare pixels.

,

Alsof een groot formaat en kickstand niet voldoende was om de aandacht van de consument te lokken, voegde Lenovo nog een projector toe aan de specificaties. Jawel, deze tablet heeft een kleine pico-projector ingebouwd in de cilinder. Dat moet toch echt een unicum zijn (al hebben we wel weet van een smartphone of twee met een pico-projector).
De projector schakel je in en uit via de instellingen van Android. Gewoon op elk scherm omhoog vegen, en je kan hem inschakelen op het scherm waar je ook WiFi-inschakelt en het volume regelt.

De projector toont precies hetzelfde als het scherm; je kan niet op de tablet één ding bekijken terwijl de projector iets anders op de muur tovert. Er lijkt geen beperking op het gebruik: zowel Netflix, YouTube als games werken er prima mee.

Volgens de fabrikant kan je met de projector een beeld tot 50 inch op je muur toveren. Hoewel we niet zeggen dat het onmogelijk is, lijkt dit ons toch wat hoog gegrepen. Het voorname probleem is dat de projector een zeer bescheiden lichtopbrengst heeft van circa 40 lumens, waardoor je hem enkel in heel verduisterde vertrekken kan gebruiken. Dat er maar 854 x 480 pixels geprojecteerd wordt, is in de praktijk minder erg dan de bescheiden lichtopbrengst. En nog een kritiekje: om scherp te stellen, moet je een schuifknop gebruiken die bij ons testtoestel zeer stroef was.

Kortom, de projector is eigenlijk een gimmick die misschien heel af en toe nuttig kan zijn. Misschien wel op een weekendje weg, om een filmpje te bekijken op de muur.

,

Nog een reden waarom de Yoga Tablet 2 Pro eerder overkomt als een laptop dan een tablet: hij kleeft vol logo-stickers, een gewoonte van de pc-industrie. Eén logo trekt wel onze aandacht: JBL. Lenovo wou immers dit toestel betere audio geven dan de doorsnee tablet – die inderdaad meestal heel mager klinken. JBL leverde daarom knowhow voor de ingebouwde subwoofer, die de twee aparte stereospeakers complementeert.

Het beste effect krijg je als je recht voor de tablet zit, met de cilinder bovenaan. Het 2.1-geluid is inderdaad van een hoger niveau dan bij een typische tablet, al is het nu ook niet zo spectaculair. Maar je kan er echt een film mee bekijken en deze goed verstaan. Dat kan je niet van elke tablet zeggen… De ingebouwde Dolby virtuele surround-software doet trouwens maar heel weinig.

,

Ons testtoestel draaide Android 4.4.2, aangevuld met een eigen skin en apps van Lenovo. Vooralsnog lijken er geen plannen te zijn voor een Android 5.0-update. Hopelijk komt er wel een, want dat zou wel eens de matige autonomie naar een hoger niveau kunnen tillen. Zoals het nu staat, voelt Android een beetje – niet veel – sloom aan. De Yoga Tablet 2 Pro doen ontwaken bijvoorbeeld, duurde altijd een paar seconden op ons testtoestel.

Overigens bevat deze tablet geen ARM-processor, zoals de overgrote meerderheid. De Yoga Tablet 2 Pro is gebaseerd op de Intel Atom Z3745 (quad-core aan 1,3 GHz), wat al ongewoner is. Met zijn 2 GB geheugen en 32 GB opslagruimte doet hij het prima, al is hij geen hoogvlieger in de benchmarks. In de gamecentrische 3DMark ‘Ice Storm Unlimited’ scoren gelijkgeprijsde tablets zoals de Nexus 9, Samsung Galaxy S of Sony Xperia Z2 Tablet veel beter, iets dat ook geldt als het gaat om autonomie. Dat uiteraard allemaal te maken met dat gigantisch scherm. Alles heeft een prijs.

In gebruik reageert de Lenovo vrij soepel, op het schermroteren na.  Dat was altijd met een lichte vertraging. Geen halsmisdaad dat, maar toch opvallend. Lenovo heeft de interface van Android iets of wat aangepast ten opzichte van de meeste implementaties, waardoor je af en toe een handeling moet stellen die misschien onlogisch of onverwacht overkomt.

Zoals het vanaf de onderrand van het scherm vegen om de snelkoppelingen te zien. Notificaties zitten echter nog altijd boven – en vullen ook heel het scherm, wat overbodig overkomt. Bij het invoeren van tekst, toont het klavier over heel de breedte van het scherm. Sommige mensen zullen dat prettig vinden, anderen die kleine toetsen gewoon worden zullen er toch even aan moeten wennen. De kickstand is op zo'n moment opnieuw een troef, want je de tablet echt wel altijd een comfortabele hoek om te tikken laten hellen.

,

De Yoga Tablet 2 Pro is iets heel bijzonder. Geen volmaakte tablet, dat zeker niet. Maar Lenovo heeft wel bewuste keuzes gemaakt, waardoor dit toestel misschien net heel goed bij je past. Het grote formaat zorgt voor goede leesbaarheid bijvoorbeeld. Als tablet die je in het huis vooral gebruikt voor mediaconsumptie, is hij ook een interessante keuze.

We namen de Yoga Tablet 2 Pro bijvoorbeeld graag mee naar de keuken, waar we hem snel opstelden om het nieuws te bekijken terwijl er in de potten moest geroerd worden. Op dat moment was hij een perfecte vervanger voor een (tweede) televisie en waren we best gecharmeerd door deze Lenovo. Voeg er een Bluetooth-toetsenbord aan toe en je krijgt een handig werkpaard.  

Zoek je iets licht, draagbaar en bruikbaar met één hand? Wil je in je bed via Kindle een boek lezen? Dan moet je elders zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.