Redactie

Test: LG 55EF950V

De 55EF950V lijkt in alle opzichten op zijn gebogen broertje. Het design is zo goed als identiek. Een flinterdun scherm, zonder merkbare beeldrand, afgeboord met een blinkend metalen profielrand onderstreept het unieke karakter van OLED. Een brede, geborsteld aluminiumkleurige voet ondersteunt de plexiglazen schermsteun.

Alle aansluitingen op de witte achterzijde staan naar onder of opzij gericht zodat je het toestel perfect aan de wand kan hangen, waar het dankzij zijn platte profiel ook perfect zal passen. We vinden maar drie HDMI-aansluitingen terug, dat is voor een topmodel, zeker gezien de prijs van OLED, toch eentje te weinig vinden we. Maar er is wel ander goed nieuws. LG voorzag de 55EF950V van HDMI 2.0a aansluitingen, een versie die nodig is om toekomstige externe HDR-bronnen aan te sluiten. En vermits we dit jaar de lancering van de nieuwe Ultra HD Blu-ray-schijven zullen zien, die HDR-content zullen bevatten, is dat alvast een troef. De gebogen 55EG960V kan enkel HDR-content aan die via streaming binnen komt.

,

De handige interface van WebOS 2.0 is een plezier om te gebruiken. Het is eenvoudig, werkt vlot en snel, en maakt navigeren door je externe bronnen, tv-kanalen en internet-toepassingen erg eenvoudig. Het Home scherm kan je aanpassen naar je eigen smaak zodat je favoriete apps steeds binnen handbereik staan. Dankzij ‘Quick Settings’ is het kinderspel om snel van beeld- of geluidspreset te wijzigen.

Je bedient de televisie met de Magic Motion Remote. Naast een aanwijzerfunctie heeft die ook een uitgebreide selectie toetsen. Daarmee combineert hij het gebruiksgemak van een traditionele remote met die van een aanwijzer. Snel van zender wijzigen doe je bijvoorbeeld met de nummer-toetsen, terwijl je in het Home menu moeiteloos de aanwijzer gebruikt om een andere bron te selecteren. Je kan de remote overigens ook rechtop zetten. Zo staat hij leuk naast de tv, al vermoeden we dat hij bij veel mensen toch gewoon in de sofa of op de salontafel zal liggen.

,

Op de gebogen 55EG960V stelden we een aantal kleine gebreken vast. Die heeft LG in de 55EF950V nog niet kunnen wegwerken, maar ze zijn wel wat verbeterd. In de Cinema-instelling verlies je een minimum aan zwartdetail. Dat valt op te lossen door de helderheid op te trekken naar 53, maar we raden dat enkel aan als je kijkt met omgevingslicht. En op uniforme donkergrijze beelden zijn er lichte verticale banden zichtbaar, en is de rand links en rechts van het scherm duidelijk donkerder. In de praktijk was dit gelukkig zelden of nooit zichtbaar.

We zijn vooral blij dat de kalibratie veel beter is. De grijsschaal is quasi-neutraal, maar toont nog steeds een lichte magenta tint, die je echter bij normaal gebruik niet merkt. Kleurbereik en huidstinten zijn prima en dat merk je erg snel. Wie echt voor perfectie wil gaan, selecteert de ISF Expert 1 preset, en laat bij de witbalans het rood hoog punt zakken naar -7, en blauw naar -6.

OLED-schermen kunnen niet alleen perfect zwart weergeven, maar kunnen ook een perfect witte pixel naast een perfect zwarte pixel tonen. Dat zeer hoge lokale contrast is iets waar lcd-schermen nog steeds mee worstelen. En het zorgt voor beelden met een natuurlijke diepte en sterke kleuren. Daar tegenover staat dat OLED net zoals plasma enigszins beperkt is in zijn maximale lichtopbrengst. Dit jaar bleek die echter al hoog genoeg te liggen om geen vervelende schommelingen in helderheid meer te zien. We keken met veel plezier naar onze testscenes. Als bonus krijg je bovendien een prima kijkhoek, het scherm kleurt licht blauw-groen als je wat opzij zit, maar dat vergeet je snel als je zit te genieten van de beelden.

,

De beeldverwerking ligt perfect in lijn met die van de 55EG960V. Dat betekent dat je uitstekende deinterlacing krijgt, en de tv herkent snel alle belangrijke film- en videoframerates, zodat hij zelden last heeft van kartel-effecten of moiré. De upscaling is uitstekend, en met de ‘superresolutie’ instelling kan je detail licht aanscherpen. Enkel bij zeer fijn horizontaal detail merken we soms een licht verlies. De ruisonderdrukking is uitstekend.

,

High Dynamic Range loert om de hoek. Op CES2016 was het alomtegenwoordig bij de tv-fabrikanten, en met de lancering van Ultra HD Blu-ray in de loop van dit jaar staat de eerste golf nieuwe content er aan te komen. Om daar goed mee om te kunnen gaan, zijn er twee vereisten. Een breder kleurbereik en een hogere piekluminantie. De 55EF950V is in dit opzicht identiek aan de 55EG960V. Hij haalt tijdens onze metingen 85% van de DCI-standaard. Dat is goed, maar we willen eigenlijk iets meer (90%). De lichtopbrengst is ook gelijk op beide toestellen. Bij gekalibreerd beeld halen we een maximum van 400 nits wanneer we een zeer klein testvenster gebruiken. Bij een volledig wit scherm haalt de LG maximaal 141 nits. Dat dat laatste cijfer lager ligt, is geen struikelblok, we willen immers geen oogverblindende witte schermen. Toch hadden we als piekhelderheid graag 500 nits of meer gezien. Dit toestel zal dan ook niet kwalificeren voor het nieuwe Ultra HD Premium logo. En toch zal je op de 55EF950V ook al van HDR-content kunnen genieten, alleen zal die net iets minder in het oog springend zijn. De HDMI-ingangen zijn voorzien van een juiste versie (2.0a) en de televisie ondersteunt alvast de HDR10 standaard.

,

De 55EF950V beschikt over 3D-functies en wordt geleverd met twee passieve brillen. Je kan de tv-tuner opnemen naar externe harde schijf, maar we hadden graag een dubbele tuner gezien. Het is een feature die toch thuis hoort op een topmodel.

Naast een ruim aanbod apps op WebOS beschikt de LG ook over een uitstekende mediaspeler die bijna al onze testbestanden foutloos afspeelde, inclusief ondertitels. Ook HEVC-bestanden in Ultra HD resolutie werkten grotendeels. Enkele minder courante resoluties weigerde de speler, maar onze HDR-test werkte dan weer wel. Ook voor muziekbestanden is de ondersteuning uitstekend.

Een opvallend verschil met de 55EG960V is het energieverbruik. Waar de gebogen OLED tv het nog moest stellen met een B-label en een verbruik van 134 Watt kon deze vlakke versie een veel beter resultaat voorleggen: 96 Watt verbruik en een A-label. Vermits LG ons liet weten dat beide toestellen hetzelfde paneel gebruiken, kunnen we enkel concluderen dat het buigen van het scherm toch een duidelijk nadelige invloed heeft op het verbruik.

,

De 55EF950V is de vlakke versie van de eerder verschenen 55EG960V. De toestellen delen alle goede eigenschappen. Wie op zoek is naar de allerbeste keuze voor films, heeft hier het ideale toetsel. De vlakke versie zal er prachtig uitzien aan de wand. Nu het toestel ook voorzien is van HDMI 2.0a aansluitingen is het klaar voor HDR-content. Met zijn uitmuntend contrast, perfecte zwartwaarde en  indrukwekkende kleuren is de 55EF950V een pleizer om naar te kijken. De prijs blijft stevig, maar wie weet kan je hem in het voorjaar met een sterke korting krijgen, zodra de nieuwe modellen er zijn .

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.