Redactie

Test: LG 55UH950V

Superslanke profielen zijn niet exclusief voor OLED-technologie. Sony demonstreerde dat vorig jaar, en LG’s UH950V maakt dat ook perfect duidelijk. Deze tv is een lust voor het oog. Het glas van het beeldpaneel kleeft als het ware op het frame. Het metalen frame zelf gebruikt een combinatie van gezandstraalde en gepolijste afwerking, wat het luxegevoel nog versterkt. Het scherm zelf is nauwelijks enkele millimeters dik, onderaan is de behuizing zoals steeds wat breder om ruimte te voorzien en elektronica en aansluitingen. Het geheel staat op een fijne, gebogen voet.

Aan de achterzijde vinden we helaas maar drie HDMI-aansluitingen, dat vinden we voor een toptoestel toch eentje te weinig. Ze zijn wel allemaal van de HDMI 2.0a variëteit en dus klaar voor Ultra HD en HDR. De meeste aansluitingen staan bovendien naar achter gericht, enkel een van de drie HDMI-aansluitingen en twee van de drie USB-aansluitingen staan aan de zijkant. Wandmontage vergt daardoor mogelijk wat extra aandacht als je de tv echt zo dicht mogelijk tegen de muur wil ophangen.

,

Wat beeldverwerking betreft moet de UH950V absoluut niet onder doen voor LG’s OLED topmodellen, en dat betekent heel knappe beelden, met al je bronnen. Verschillende video- en fimframerates worden snel en betrouwbaar herkend. Eventuele deinterlacing houdt het beeld vrij van gekartelde lijnen of kameffecten.  De uitstekende ruisonderdrukking werkt zowel willekeurige ruis als blokvorming ten gevolge van te zware compressie netjes weg, maar kan ook volledig uitgeschakeld worden. Het beeld is scherp en prima gedetailleerd, ook bij upscaling van HD of Full HD-bronnen. Wie hoopt op extra detail of scherpte door de Superresolutie instelling zal helaas wel teleurgesteld zijn. We konden geen of nauwelijks effect zien van deze instelling.

De enige tegenvaller is de bewegingsscherpte, die voor deze prijscategorie wat beter mag zijn. Snel bewegende voorwerpen hebben altijd een licht wazige of dubbele rand, waardoor je wat detail verliest. Met de TruMotion instelling in de Helder Plus stand win je licht aan detail, maar wordt de dubbele rand in veel gevallen nog duidelijker zichtbaar en verliest het beeld licht aan helderheid. Daarom is de Helder stand een betere keuze. De Vloeiend stand garandeert pan-beelden zonder schokken, maar genereert te veel beeldartefacten wanneer voorwerpen over een gedetailleerde achtergrond bewegen. Wie een tussenoplossing zoekt kan de Custom stand kiezen en de_blur (voor meer detail) en de_judder (voor vloeiende panbeelden) zelf instellen.

,

LG gebruikt nog steeds IPS-schermen. Die leveren een vrij goede kijkhoek, maar een matige zwartwaarde. Om dat te verbeteren maakt de UH950V gebruik van een edge led-achtergrondverlichting met lokale dimming. De leds bevinden zich in de onderzijde van het scherm, en de lokale dimming maakt volgens onze testen gebruik van twaalf kolommen.  Die worden helaas redelijk agressief aangestuurd om de zwartwaarde te verbeteren, en dat resulteert soms in zichtbare heldere kolommen van licht in het beeld. Zeker voor ondertitels in donkere scenes is dit een echt probleem. Je kan ook dynamisch contrast activeren om het beeld wat meer pit te geven, maar enkel de laagste stand kon ons bekoren. De hogere instellingen benadrukken te veel de helderheid, en dat gaat wat ten koste van de kleur. De kijkhoek is zoals verwacht uitstekend wat kleuren betreft, maar laat ons een beetje op onze honger op vlak van contrast. Je kan uiteraard verder zitten dan bij een VA-scherm zonder al te veel impact, maar wie echt schuin gaat zitten merkt dat het contrast sterk afneemt. Het scherm heeft wel een uitstekende uniformiteit.

De metingen bevestigen onze eerste indrukken, het contrast op deze set is erg matig. Met de lokale dimming uit halen we nauwelijks 750:1 en met lokale dimming geactiveerd stijgt dat naar 1.500:1 wat nog steeds erg bescheiden is. De set toont prima zwartdetail, maar dat is vermoedelijk ten dele te wijten aan de povere zwartwaarde, waardoor donker detail makkelijker zichtbaar is. De kalibratie van de set is wel uitstekend. De grijsschaal is prima, en vertoont enkel een lichte groene schijn rond 20% wit. Wanneer je lokale dimming activeert verdwijnt dat effect grotendeels. Waar de LG absoluut geweldig op scoort is kleurweergave. Die zijn over het volledige spectrum erg nauwkeurig. Huidskleuren, zachte tinten, maar ook de felle schakeringen van kleuren op het voetbalveld, alles ziet er prima uit. De LG Is dan ook op zijn opperbest als je hem goed verlichte content laat tonen, bijvoorbeeld sport, duidingsprogramma’s, soaps of kinderfilms.

,

Ook op deze lcd-tv voorziet LG zowel HDR10 als Dolby Vision, en daarmee lijkt hij bijzonder goed geschikt voor HDR-weergave. Het IPS-paneel steekt wel stokken in de wielen. Van zodra je HDR-content bekijkt, merk je hoe de povere zwartwaarde een groot deel van de impact van het beeld doet verdwijnen. Bovendien konden we slechts een maximale lichtopbrengst van 448 nits meten, wat toch beduidend onder de meeste concurrenten zit. Het kleurbereik haalt 87% van het DCI-P3-bereik, dat is goed maar zeker niet uitstekend.

,

De UH950V is voorzien van een door Harman Kardon getuned geluidssysteem. Op onze 55 inch was dat 40 Watt muziekvermogen waard, maar de 65 inch komt zelfs met 80 Watt. De klank is meer dan behoorlijk en uitstekend voor alle televisieplezier. Met behulp van Magic Sound Tuning past de tv het geluid aan aan de kamer. Een eenvoudige meting met behulp van de microfoon in de smart remote en je bent klaar. Magic Sound Tuning biedt naast een standaard mode ook een die bass accentueert en een die treble benadrukt.

Naast alle mogelijkheden van WebOS beschikt de UH950V over een zeer goede mediaspeler die zowel voor video als audio bijna al onze testbestanden aan kon. Enkel ALAC ontbreekt in de lijst van audioformaten. De tv biedt ook 3D-kijkplezier.

,

In onze test gebruikten we een 55 inch model, maar de UH950V is in België en Nederland enkel beschikbaar in 65 inch. Qua prijs kan hij zich perfect meten met zijn concurrenten, maar op vlak van beeldprestaties laat hij een steek vallen als het over HDR gaat, waardoor we hem liever iets goedkoper zagen. De lichtopbrengst en het contrast zijn eenvoudig te laag. Bij al onze gewone content, toch nog steeds het leeuwendeel van ons kijkvoer, presteert hij prima zolang je geen donkere films wil bekijken, ook daarvoor riskeert het lage contrast de pret wat te bederven. De 65UH950V voelt zich het best op zijn gemak met kleurrijke, heldere content, waar hij zijn uitstekende kalibratie en kleurweergave kan tonen. Aangevuld met de prima klank en het erg intuïtieve WebOS blijft het een goede keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.