Redactie

Test: LG HS8

De HS8 is enkel beschikbaar in een metaalkleurige uitvoering. Dat past mooi bij het design, met zijn doorlopende grille vooraan en bovenaan een vlak dat uit geborsteld metaal lijkt te bestaan. In werkelijkheid is het een (degelijke) kunststof.

De HS8 is een stevige 120 cm lang, een lengte die ok is bij ons 55-inch testtoestel en bij groter maten redelijk lijkt. Hij wordt geleverd met een draadloze subwoofer van 200 watt. De subwoofer is e´e´n met een basspoort achteraan. Beetje opletten wat het effect is als je hem te dicht bij de muur plaatst.


,

Uitpakken, de soundbar en sub opstellen en elk insteken in het stopcontact, en dan beslissen hoe je hem aansluit op de televisie. Klaar is kees, helemaal niet moeilijk.

Je hebt bij de HS8 de optie HDMI of optische kabel om een verbinding met een tv te maken. Bij de aansluitingen, die netjes gegroepeerd zijn in een verzonken nis, vind je een extra HDMI-poort voor een bron en een analoge ingang.

Om de soundbar verder te configureren, moet je hem op het netwerk krijgen. Met de netwerkkabel is het eenvoudigste, maar via de Music Flow Player-app (iOS en Android) is de WiFi-verbinding snel geregeld.

Tijdens dat proces ontdek je een wat ongewone designbeslissing, op het moment dat je een connect-knop moet indrukken: de aanduidingen van de toetsfuncties staan boven op de soundbar, maar de knoppen zijn achteraan. Een slim idee, want zo kan je blind de juiste knop indrukken. 

,

Bij het start van een soundbartest doorlopen we altijd de DTS Sound Check, waardoor je meteen al een goed idee krijgt van hoe de surroundkanalen worden weergegeven. De HS8 heeft een goede scheiding tussen links-center-rechts. De sub vinden we maar bescheiden laag gaan, maar hij gaat ook niet te hoog.

Voegen we twee HS3-speakers toe die als rears functioneren, dan krijgen we een redelijke 5.1-ervaring. Vergeleken met de Samsung HW-J650 blijft de LG HS8 op dit gebied niet ver achter, al komt de Samsung in onze testopstelling er net iets beter uit omdat hun soundbar gecombineerd wordt met twee grotere 360-graden speakers in tegenstelling tot de compactere HS3's. Die zijn natuurlijk wel makkelijker te plaatsen, maar ook bij Samsung heb je kleinere opties.

Het weergeven van dialogen, en alles dat in het midhoog zit, is een sterke punt van de HS8. Als we naar ‘Drive all night’ van Glenn Hansard luisteren (in de Music-modus) komt de stem van de Ierse bard mooi naar voren en kan je ook genieten van heel het liedje. Maar de saxofoon die hier sowieso meer in de achtergrond zit, verdwijnt nagenoeg, tenzij bij de sologedeeltes.

Je voelt ook dat de sub wat meer punch kan gebruiken, en daardoor de soundbar teveel zelf moet doen. Dat merk je bij wereldmuziek zoals ‘Belgica conte d’amour’ van Princesse Mansia M’Bila. De percussie en M’Bila staan vooraan op het podium, maar de baslijn is er amper.


Even bijregelen naar basniveau ‘4’ brengt soelaas, maar dan komen er hogere, directionele frequenties merkbaar uit de subwoofer.

Kortom, de tuning zit niet zo goed. Met films (modus ‘Cinema’) presteert de HS8 beduidend beter, vooral met twee extra rears. Bij bekijken van ‘Star Trek: The Future Begins’ maakt de LG veel indruk en was H8 bij de besten in deze test, zeker met extra rears (die we volumematig wel moesten aanpassen).

,

Er zijn wel wat bemerkingen te maken over de HS8, vooral over de subwoofer. De materialenkeuze mocht ook iets beter.

Het MusicFlow-platform werkt wél vrij goed, met een app die een paar unieke features heeft, zoals stemmingsstations en seamless play.

Een grote troef qua streaming is de aanwezigheid van Google Cast, zodat je heel wat streamingdiensten kan afspelen van je mobiel. De HS8 is vooral sterk voor films. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.