Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Kleurprestaties en contrast

LG’s OLED-panelen verbeteren elke generatie. En we merken dat dat ook dit jaar het geval is. Vorig jaar worstelde de OLED-tv’s nog met een licht gebrek aan zwartdetail. Dat is jaar duidelijk aangepakt. We merken nu enkel nog dat de subtielste zwarttonen verdwijnen in de bioscoop beeldpreset. Door ‘helderheid’ naar 52 op te trekken was dat probleem opgelost. De perfecte zwartwaarde zorgt voor een ongelooflijke diepte, en nu er ook iets meer zwartdetail zichtbaar is, hebben donkere scenes nog meer gevoel.

Omgevingslicht kan een serieuze hinderpaal zijn voor die prachtige zwartprestaties omdat het reflecties veroorzaakt. Dat wist LG ook, en daarom kreeg het scherm een anti-reflectiefilm dat erg efficiënt werkt. We maken er in een keer gebruik van om nog eens op te merken dat OLED een zeer ruime kijkhoek heeft, zodat ook de mensen die niet perfect voor het scherm zitten nog steeds van diepe contrasten en rijke kleuren genieten. Het scherm levert ook een zeer goede uniformiteit.

De grijsschaal blijkt in de bioscoop beeldpreset uitstekend gekalibreerd te zijn. De donkerste tinten hebben wat te veel groen, maar de fout blijft onder de zichtbaarheidsdrempel, en heeft dus geen impact. Het kleurbereik is perfect en huidskleuren zijn prima. Let wel op met meer intense beeldpresets zoals Sport, die staan zo afgesteld dat rood veel te rijk is, ook in de huidstinten waardoor de meeste mensen aan een dodelijk geval van zonnebrand lijken te lijden. 

gerelateerde items