Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

High Dynamic Range

LG neemt een uitzonderlijke plaats in in het huidige televisielandschap, want als enige ondersteunen hun tv’s zowel HDR10 als Dolby Vision. HDR10 is de verplichtte standaard op Ultra HD Blu-ray-schijven, Dolby Vision is optioneel. Voorlopig is het onmogelijk te zeggen welke standaard uiteindelijk de markt zal veroveren, en dat geeft deze LG-tv toch een belangrijke troef als je echt de beste HDR-vooruitzichten wil. Netflix biedt bijvoorbeeld beide standaarden aan, en op deze LG kan je dus van Marco Polo genieten in Dolby Vision.

OLED mag dan perfect zwart en een ruime kijkhoek voorleggen, op vlak van helderheid loopt de technologie nog wat achter op lcd. Alhoewel… Deze nieuwe generatie claimt een piek helderheid van 800 nits, waarmee het al behoorlijk in de buurt komt van lcd. Bij de metingen was 709 nits het maximum dat we konden bereiken, op een klein deel van het scherm. Bij een volledig wit scherm zakte dat naar 125 nits. Dat is dan weer lager dan op de OLED-modellen van vorig jaar, die haalden nog 141 nits. We zeggen er wel bij dat we daar in de praktijk absoluut geen last van hadden.

Het kleurbereik haalt een ruime 96% van het DCI-P3 palet, waarmee de tv zich bij de kop van het peloton plaatst. Met die resultaten is het ook duidelijk dat de LG zijn Ultra HD Premium logo dubbel en dik verdient.

gerelateerde items