Beeld

Test: Loewe Connect UHD 55

Loewe toestellen associëren we al jaren met robuuste en stijlvolle kwaliteit, uitstekende afwerking, en opties om het toestel te personaliseren. Een trend die op de nieuwe Connect UHD perfect doorgezet wordt. Het design is onmiskenbaar Loewe, een strak aluminium kader met onderaan de speakergrille die zich rond het scherm buigt, en centraal in de luidspreker het iconische Loewe oog. Het chassis is afgewerkt in matzwart, aan de speakergrille zit een metaalkleurige lijn. Het toestel is verkrijgbaar in met zilver, zwart, of cappuccino accentuering, die kleuren vind je dan terug op de speakerstof en op een siliconen rand rond het kader. Wie af en toe eens van kleur wil veranderen kan ook optionele kleurenkits kiezen, daar zit naast de standaard kleuren ook een petroleumblauwe set bij. De 55 inch versie wordt standaard geleverd met een wandbeugel, de elegante chroom tafelstand is een optie. Deze tafelstand laat toe het toestel links-rechts te draaien, een handig detail.

De aansluitingen zijn grotendeels in de rug voorzien, en kan je afdekken met de rugplaat. De draadloze netwerkaansluiting gebruikt de recente 802.11ac standaard zodat je van topsnelheden geniet op het netwerk. Twee HDMI-aansluitingen staan achteraan, twee aan de zijkant, waarvan er één HDMI 2.0 compatibel is zodat je klaar bent voor toekomstige UHD-bronnen. Ook de zijaansluitingen zitten verborgen achter een klep, maar alle kabels zijn makkelijk weg te werken. Hou er wel rekening mee dat aansluitingen moeilijk bereikbaar zijn eens het toestel opgesteld staat en de afdekplaten aangebracht zijn.

,

Haat je het ook om te moeten wachten als de televisie opstart? Nu tv’s meer en meer software bevatten is dat een veel voorkomende klacht. Loewe voorziet daarom een ‘Fast Start’ mode. Om het iets hogere energieverbruik van die mode te compenseren, kan je drie tijdsblokken instellen waarop het toestel al dan niet in ‘Fast Start’ mode moet staan. Ideaal, want zo start de tv snel op wanneer jij dat wil (bijvoorbeeld ’s avonds tussen 16.00 en 22.00), maar blijft het stand by verbruik toch erg zuinig als er niemand thuis is.

Loewe’s interface is vrij overzichtelijk. De Home toets leidt je naar het startscherm dat je zelf kan bevolken met je favoriete zenders van de ingebouwde tv-tuners, internettoepassingen en andere bronnen. Daarnaast vind je links tabs voor tv, video, audio, foto en web. In elke tab staan alle bronnen van toepassing, ook USB of DLNA-servers. Zo vind je snel en handig de content terug die je zoekt. Navigeren door de menu’s gaat bijzonder vlot. De software kan echter wel nog wat optimalisatie verdragen. De ‘Back’ toets bijvoorbeeld is niet consequent te gebruiken om uit een menu weg te raken. En af en toe loopt het gewoon mis, een keer herstartte het toestel spontaan. Firmware updates zullen hier ongetwijfeld nog voor verbetering zorgen.

De afstandsbediening is al lange tijd onveranderd bij Loewe. Het is een luxueze zilveren zapper, maar met ietwat kleine toetsen. Door zijn universele karakter, je kan er bijvoorbeeld ook een Apple TV mee gebruiken, is hij niet altijd even evident in gebruik, al leer je vrij snel hoe het dan wel moet.

Je kan ook de Smart Assist App gebruiken op Android of iOS om de tv te bedienen  en je opnames te beheren. De app biedt een programmagids van waaruit je opnames kan maken. Voor tablets heeft Loewe de tv2move app, die je tablet omtovert in een tweede televisietoestel waarop je naar de zenders van de interne tv-tuner kan kijken.

,

We zijn al vrij snel onder de indruk van het erg goede contrast van deze Loewe. De zwartwaarde is voldoende goed, en de Loewe slaagt er in om sterke beelden met veel punch te leveren. Het geheim zit in een hoge maximale helderheid, en de contrastverbetering van ‘Image+ Active’. Deze combinatie levert erg levendige beelden, met scherp contrast en goed zwartdetail. We adviseren ook om in elk geval ‘Auto Dimming’ geactiveerd te laten. Deze instelling past de helderheid aan op basis van de beeldinhoud en op basis van omgevingslicht, en verbetert op die manier ook de zwartweergave. Hou er wel rekening mee dat de kijkhoek het contrast beïnvloedt, je merkt al vrij snel een daling van het contrast als je niet recht voor het toestel zit.

Het scherm heeft wel een beetje last van ‘clouding’ of wolkvorming, aan de linkerzijde waren in donkere beelden soms duidelijk heldere plekken zichtbaar. Ook dat wordt overigens door ‘Auto dimming’ sterk verbeterd. Bij heldere content is dit geen enkel probleem. De kleurweergave is goed, enkel blauw is iets te donker. De grijsschaal is neutraal, maar de kleurtemperatuur is te koel, zelfs als we ‘zacht’ selecteren. Het beeld blijft dus een iets te blauwe indruk geven. Al bij al een uitstekend resultaat, en het toestel levert zowel bij verduistering als bij omgevingslicht prima beelden.

De beeldverwerking is degelijk. Het loopt enkel wat mank bij de detectie van verschillende film- en videoframerates. Daardoor is het mogelijk dat je hier en daar moiré patronen ziet in fijn detail. Zet bronapparaten daarom in 720p of 1080p in plaats van 1080i. De ruisonderdrukking is uitstekend, zeker voor willekeurige ruis, maar compressieruis, of blokruis wordt minder volledig weggewerkt. Laat ook de scherpte zakken van ‘3’ naar ‘1’ anders zie je iets te veel vals detail, wie toch wat accenten wil, kiest dan beter voor ‘2’.

Het scherm heeft een goede bewegingsscherpte. Er vallen nauwelijks wazige contouren of dubbele randen te bespeuren rond bewegende voorwerpen. Enkel het allerfijnste detail gaat nog steeds verloren. Wil je ook panbeelden zo vloeiend mogelijk houden, zet ‘DMM’ dan op ‘intensief’. Heel af en toe moet je er dan een beeldartefact bij nemen. Hou je niet van het effect laat deze instelling dan op ‘zacht’ of ‘Gemiddeld’ staan.

,

Loewe staat garant voor uitstekende klank. Ook deze Connect kan behoorlijk uit de hoek komen. Met een naar voor gericht 2x 40 Watt luidsprekersysteem, ontworpen door het Amerikaanse SOEN Audio zit er behoorlijk wat kracht verborgen achter de stoffen speakergrille. Lekker volle bassen, voldoende volume, en toch goed gedetailleerde muziek, we horen het graag. Genieten dus van je films en tv-series, maar je zal merken dat je de televisie gerust ook voor wat muziek alleen mag aanzetten.

Wie voor nog beter geluid wil gaan, heeft mogelijkheden genoeg. Loewe bouwde een 5.1 audiodecoder in, waarmee je de televisie kan uitbreiden van een 2.0 tot 5.1 systeem, volledig naar keuze en zonder nood aan een aparte AV-receiver.

,

Loewe heeft een stevige traditie als het op extra functies aan komt. De Connect UHD is uitgerust met een dubbele digitale tv-tuner (DVB-T2/C2/S2), inclusief een dubbele CI+-slot voor wie televisie wil kijken zonder settopbox. Aan opnamecomfort hoef je weinig of niets in te boeten, je beschikt over een ingebouwde harde schijf van de 1 TB, en je kan ook opnemen naar USB harde schijf. In Vlaanderen kan je kijken en ondertussen een ander programma bekijken als je twee CI+-kaarten gebruikt. Die zijn noodzakelijk omdat zowat alle zenders behalve die van de VRT versleuteld zijn. Die situatie zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen, wanneer Telenet het analoge aanbod afschakelt. Wanneer dat is, weten we helaas niet. Zelfs wie nu nog met een Digicorder wil kijken, zit dus klaar voor de toekomst. In Nederland, waar het aanbod onversleutelde zenders veel groter is, kan je zo aan de slag. In sommige gevallen kan je met de Connect UHD zelfs twee opnames maken en tegelijk naar een derde kanaal kijken.

Een opname programmeren vanop je smartphone is zelfs mogelijk als je niet thuis bent, dankzij Mobile recording. Met DR+ streaming maak je de opnames beschikbaar voor een andere Loewe TV in huis, en dankzij Follow Me pauzeer je een programma en kijk je op een andere Loewe TV verder.

,

De ingebouwde mediaspeler levert degelijke maar geen foutloze prestaties. Hij speelde al onze audio testbestanden, een prima troef gecombineerd met die uitstekende geluidskwaliteit. De videospeler liet wel nog wat steken vallen. Divx-bestanden speelden af zonder beeld, xvid-bestanden werkten wel. Bestanden met beeldverhouding 4:3 werden soms met de foute beeldverhouding weergegeven, en de speler toont geen enkele vorm van ondertitels.

Van een UHD-toestel verwachten we ook HEVC-ondersteuning. De Loewe doet het goed met Full HD-bestanden die deze nieuwe videocodec gebruiken, maar met UHD-bestanden zijn de prestaties wat wisselvalliger. Loewe bevestigde dat een deel van deze problemen gekend zijn en dat er aan een firmware update gewerkt wordt.

De internettoepassingen vind je onder MediaNet. Youtube en Deezer, Facebook en Twitter, om er maar enkele te noemen. De selectie is uitgebreid maar er ontbreken toch een paar belangrijke namen. Spotify bijvoorbeeld, maar vooral Netflix is een opvallende afwezige. Voor een UHD-toestel is de afwezigheid van de enige UHD-content bron een zware handicap. Loewe bevestigde ons dat het toestel de nodige hardware bevat om Netflix te kunnen gebruiken. Ook de software is beschikbaar. Wat uitblijft is de certificatie door Netflix zelf, iets wat Netflix volgens Loewe momenteel weigert. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar het kan dus nog in orde komen.

,

De spreekwoordelijke Duitse kwaliteit is duidelijk zichtbaar bij Loewe, maar er hangt wel een fors prijskaartje aan. Verder is de (voorlopige) afwezigheid van Netflix erg jammer op een UHD-toestel.

Het toestel is wel voorbereid voor toekomstige, externe UHD-bronnen. De nieuwe Connect UHD biedt erg mooie beeldkwaliteit, zowel bij sterk als gematigd omgevingslicht. Ook de klank kon ons aangenaam verrassen. Er zijn heel wat extra’s voorzien, vooral rond de dubbele tv-tuner en ongebouwde harde schijf, zodat het toestel ideaal is als je die settopbox voor digitale televisie wil buiten gooien.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.