Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Op locatie en thuis

Voor deze test wilden we vooral kijken naar de PL200 II, een vloerstaander die je nog bereikbaar kan noemen. Hoger in het gamma heb je nog de forse PL300 II en de imposante, torent boven je uit PL500II. Omdat Monitor Audio altijd ook aan surroundfans denkt, voorzien de Britten ook het nodige voor meerkanaalsopstelligen. Je kunt een thuiscinema bouwen door de vloerstaanders of PL100 II aan te vullen met e´e´n van twee centers (PLC150 II of PLC350 II), een sub (PLW215 II) en zelfs een in-wallspeaker.

Maar we wilden tegelijkertijd ook het verschil horen tussen de PL200 II en de compacte PL100 II-boeken-plankspeaker. We weten namelijk uit ervaring dat bij een betere speakerfamilie soms verrassend goede prestaties uit een boekenplankmodel kunt krijgen. En hoewel dit formaat niet zo populair is, blijft het nog altijd heel wat gemakkelijker de woonkamer in te smokkelen onder het waakzame oog van een bedenkelijk kijkende partner.

Om de twee modellen te vergelijken, trokken we naar Belhifi in Meise, waar uitbater Pierre het nodige had gedaan om een luistersessie van een paar uur te houden. Als versterking selecteerde hij - een beetje controversieel - de Technics C700. Kwestie van te bewijzen dat je met een redelijk geprijsde versterker van 1.300 euro bij duurdere speakers al een meerwaarde kunt realiseren.

Daarna stelden we de Platinum II 200 in onze eigen luisterruimte op, met de Marantz PM11S2 als versterking en een Cambridge Audio CXN als bron. Muziek kwam dan weer binnen via USB vanaf een Mac mini met Roon.

Vooraleer dieper te duiken in de PL200 II, toch even over die vergelijking. Het verschil tussen de PL100 II en PL200 II is verbazend groot, meer dan je zou verwachten. Dat de PL200 II meer volwassen en gedetailleerd presteert in het laag en dynamischer klinkt is logisch, gegeven het grote kastvolume.

Maar ook de presentatie van het midden is veel frisser en directer bij de PL200 II, waardoor hij qua klankkleur aardig verschilt van de PL100 II. Dat hadden we niet verwacht.

Dat gezegd zijnde toonde de PL100 II zich echt wel als een high-end boekenplankspeaker, die niet per se een subwoofer nodig heeft om je bij de keel te grijpen. Het was ook duidelijk dat de PL100 II zich beter voelde met de Technics-versterker dan de veeleisendere PL200 II. Met een versterker van Vitus Audio klonk de grote speaker opeens veel beter.

gerelateerde items