Toon alles (6)
Jamie Biesemans

Mission impossible?

Als testmateriaal hanteer ik ‘Through the never’, de 3D Blu-ray-film van Metallica die livemateriaal van optredens uit 2012 combineert met een surrealistische fantasyfilm, mooi afgewerkt met een Dolby Atmos-track. Als ‘pure’ filmmateriaal selecteer ik nog eens ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ boven, eveneens op Blu-ray met een Atmos-track. De Blu-rayspeler van dienst is de Marantz UD7007, de speakeropstelling is een LT5 licensed by Dolby Atmos van Teufel.

Het brute muziekgeweld van Metallica weet de TX-SR444 vrij goed te verwerken, al kan het zeker nog wat dynamischer. Atmos is met deze receiver enkel met twee hoogtekanalen mogelijk – geef mij maar vier – wat het ruimtelijk effect bij ‘Through the never’ toch wat aantast.

Bij de Denon AVR-X2200W kon ik nog de afstand tussen de reflecterende bovenspeaker bij de Teufels en het plafond ingegeven, hier niet. En dat lijkt toch een weerslag te hebben in mijn luisterruimte van 3 meter hoogte.

Bij de MI-scene in de operahuis van Wenen, waarbij Ethan Hunt een aanslag op de kanselier van Oostenrijk probeert te voorkomen, toont de TX-SR444 dat je uit een budgetreceiver nog wel een behoorlijk resultaat kunt krijgen. Terwijl het operakoor de kelen openzet en de kamer goed weet te vullen, blijven de dialogen heel verstaanbaar en onderscheiden uit de centerspeaker komen. Alle randgeluiden – messen die getrokken worden, de decorelementen die verschuiven – zijn goed gedefinieerd en geplaatst in de ruimte. Niet slecht.

gerelateerde items