Zeer clean

Tijdens mijn luistertest opteerde ik eerst voor een USB-kabelverbinding met een iMac, met eigen hi-resbestanden (iTunes plus BitPerfect) en Qobuz als bron. Qobuz bleef ook de bron bij het testen van de Bluetooth-streaming, vanaf een iPad Air.

Met zijn twee tweeters, vier woofers en twee passieve radiators voor de lage tonen (die schijnbaar ‘blazen’ via een bewegende cirkel met Onkyo-logo op de achterkant) lijkt de X9 goed uitgerust. Hoge volumes halen is geen probleem, ondervinden we meteen.

We draaien het volume open bij Jeff Buckley’s ‘Grace’ op de recente ‘You and I’ – dood zijn is allang geen drempel meer om je muzikale carrière verder uit te bouwen – en hoewel we wel de neiging hebben om een paar stappen achteruit te zetten als Buckley zijn hoge tonen aanhoudt, zit er niet meteen vervorming in wat we horen.

Onkyo staat voor ‘clean, clear and precise’ en dat is ook wat we horen bij het luisteren aan normale volumes. In tegenstelling tot veel Bluetooth-speakers, zoals die van Bose, probeert de X9 je niet te overweldigen met zware bassen. Dat geeft inderdaad een cleaner geluid, maar soms is er daardoor wel wat laag-armoede. 

Bijvoorbeeld, bij ‘Don’t Lose You Steam’ geniet je helemaal van de magistrale stem van Gregory Porter, maar mis ik wel net die warme toets als de soulzanger met de eeuwige muts vanuit het brede borstkas lager zingt. Niet dat ik per se pleit voor overcompenserende bassen bij kleine speakers, maar feit is dat je daardoor bijvoorbeeld met een Bose SoundLink Mini wel sneller een tuinfeestje wat leven kunt inblazen.

De zuivere klank van de X9 is op andere momenten wel een verademing. Een speels pianostuk zoals ‘Ay, Mama Ines’ van Alfredo Rodriguez of het even frivole ‘Mr. Moustafa’ van Alexandre Desplat (van de soundtrack van ‘The Grand Budapest Hotel’, een feest voor oor en oog) zouden op veel Bluetooth-speakers doffer en minder vinnig klinken.

De cleane sound die geen schrik heeft van hoge toppen te scheren blijkt ook een pluspunt bij ‘Gravity’, een track van de gelijknamige soundtrack – al moet je daarbij wel wat luider luisteren dan wat je voor achtergrondmuziek aangenaam zou vinden.

gerelateerde items