Als je mobiel van muziek wil genieten, doe je dat wellicht met een smartphone als bron. Het kan ook een digitale muziekspeler zijn, maar voor de overgrote meerderheid van pendelaars is een iPod meesleuren verleden tijd. In de basis is er niets mis met een smartphone als bron. Een iPhone of Android-telefoon kan perfect de meeste digitale muziekbestanden afspelen, incluis hi-res met de juiste app. Je kan ook muziek binnenhalen via een streaming app, zoals van Spotify, Deezer, Qobuz of Tidal. Aan keuze is er qua digitale muziek-bronnen geen gebrek.

Maar als je op zoek bent naar een betere audio-ervaring, dan zijn er wel een paar problemen met die smartphone als bron. Om te beginnen hebben telefoons meestal niet echt een hoogwaardige DAC aan boord. Deze chip, die het digitaal signaal omzet naar het analoge dat uit de hoofdtelefoonuitgang komt, moet die conversie foutloos en zo vloeiend mogelijk maken.

Het tweede probleem zit hem bij het vermogen van de hoofdtelefoonversterker van een smartphone. Omdat telefoonfabrikanten niet willen dat muziek beluisteren meteen leidt naar een platte batterij, zijn die versterkers eerder onkrachtig. Met een typische in-earsetje geen probleem, maar het vermogen om een betere hoofdtelefoon aan te drijven ontbreekt al gauw. Het resultaat: de muziek klinkt te stil.