Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Veelzijdig

Het DAC-gedeelte van de HA-2 is gebouwd rond de ESS Sabre ES9018-K2M, de mobiele versie van de ES9018S-chip die best hoog gewaardeerd wordt. Je vindt de ES9018S bijvoorbeeld ook in de Pioneer U-05 (getest in FWD55) en de OPPO HA-1. Dankzij die keuze slikt dit toestel nagenoeg alle relevante hi-resformaten, PCM tot 384 KHz / 32-bit en DSD tot DSD256. Dat is meer dan ruimschoots voldoende, want zowel DSD (laat staan DSD256) als PCM aan die sampling rate heeft bijna niemand op zijn harde schijf staan. Maar mocht DSD-downloads ooit echt iets worden, deze versterker is er klaar voor.

De HA-2 is uitgerust met zowel een hoofdtelefoonuitgang als een line-out. Die laatste is misschien interessant als je een versterker bij je pc een beter signaal wil aanleveren. De meesten zullen de HA-2 echter gebruiken om via een hoofdtelefoon naar muziek te luisteren. Technisch pakt de HA-2 uit met zeer goede specificaties. De 0,5 ohm uitgangsimpedantie laat hem ook goed en ruisloos samenwerken met zeer gevoelige in-ears.

Volgens OPPO kan je hem gebruiken met hoofdtelefoons van 16 tot 300 ohm, waarbij je voor die hogere ohm-waardes toch de Gain-knop op de HA-2 naar de hogere stand zal moeten duwen. We probeerden zo de moeilijk aan te sturen Sennheiser HD800 even met de HA-2, wat wel lukte – maar je merkte dat de versterker hier wel qua vermogen hard moest werken. Met de OPPO PM-3 bijvoorbeeld, was er helemaal geen probleem, net zoals met onze Sony MDR-Z7 of AKG K701.

Je moet ook eerlijk zijn: nagenoeg niemand gaat een lastig karakter zoals de HD800 – die bovendien 1.000 euro plus kost – mobiel gebruiken met een smartphone als bron. In feite toonde de OPPO HA-2 zich al een flexibele kerel, die goed samenwerkte met de meeste hoofdtelefoons. Het verschil met de standaardhoofdtelefoonuitgang van de LG G3 – op zich niet slecht – was zeker merkbaar. De HA-2 zorgde voor het juiste hoeveelheid detail en muzikaliteit, waarbij we de optionele Bass-knop toch liever op de uit-stand lieten staan.

We vonden zo de HA-2 een goede partner voor de Sennheiser HD700. Bij wat kille hoofdtelefoons, zoals de AKG K701, kan je toch iets meer bas toevoegen met die bass-knop. Een leuke optie voor mensen die toch graag een stevige onderlaag hebben, op de meeste hoofdtelefoons vonden we het overbodig. Ook op de PM-3. Tijdens onze tests slikte de HA-2 probleemloos onze hi-restestbestanden, waaronder Robert Plant’s The Principle of Moments (DSD64) en ook hi-res FLAC-albums van Norah Jones, Björk en de folkband Moriarty. De aangegeven autonomie van circa 7 uur voor digitale bronnen is redelijk en ook haalbaar in het echte leven. De meegeleverde lader is eentje van 5A – de HA-2 is dan ook zeer snel opgeladen.

gerelateerde items