Redactie

Test: Panasonic TX-50DX780E

Een beetje extra aandacht voor het design, dat kan absoluut geen kwaad voor een toestel dat uiteindelijk toch midden in de woonkamer staat. Panasonic lanceert zijn Ultra HD-toestellen dit jaar onder de vlag ‘Art & Interior’, waarmee het duidelijk de ambitie aangeeft zijn tv’s extra aantrekkelijk te willen maken. En met de DX780 zijn ze daar alvast in geslaagd, ook al blijft smaak natuurlijk een heel persoonlijk gegeven. Het dunne, lichtmetalen kader heeft een zacht geborstelde afwerking, en er is tussen kader en beeld nog nauwelijks sprake van een extra zwarte rand. De tv oogt er erg licht door. Voor de voetjes maakte Panasonic een opvallende keuze. Die zijn dit jaar op meerdere modellen, waaronder ook de DX780, te monteren op twee manieren. Je kan ze links en rechts aan het uiteinde van de televisie monteren, of je kan ze meer centraal monteren, bijvoorbeeld als het tv-meubel minder breed is als de televisie. Afhankelijk van je keuze presenteren de voetjes zich ook anders, waardoor we aanvankelijk dachten dat we ze omgekeerd gemonteerd hadden. Niet dus, het is zo ontworpen.

Bij de aansluitingen vinden we vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee klaar zijn voor Ultra HD en HDR. Opvallend is het verdwijnen van de Scart-aansluiting, al zijn we daar niet rouwig om. Het toestel ziet er ongetwijfeld knap uit aan de muur, maar let op als je voor erg strakke montage kiest. De netwerkaansluiting, een HDMI-aansluiting, en twee van de drie USB-aansluitingen staan naar achter gericht.

,

Geen grote veranderingen voor de smart tv-omgeving, en dat is tegenwoordig al bijna uitzonderlijk te noemen. Panasonic gebruikt nog steeds Firefox tv en de interface is identiek aan die van vorig jaar. Het Home-scherm bevat drie iconen: Live tv (voor de ingebouwde tuners), Apps (voor alle internettoepassingen) en Devices (voor alle aangesloten apparaten). Bij die laatste vind je niet alleen de externe aansluitingen, USB- en DLNA-bronnen, maar ook gedeelde mappen op het netwerk. Bronnen die je regelmatig gebruikt kan je ook vast pinnen op het Home-scherm, waar ze dan verschijnen als een extra icoon. Je kan de volgorde van alle iconen aanpassen, zodat je een eigen startscherm creëert.

Helaas zijn ook de kleine tekortkomingen nog steeds daar. Wie heel wat dingen vast pint, merkt al snel dat zo’n lange lijst in het Home-scherm niet erg handig is. En ingangen zoals HDMI1 kan je geen andere naam geven.

De touchpad-remote heeft Panasonic dit jaar achterwege gelaten, en daar zijn we niet rouwig om. Erg handig was die immers niet. De klassieke Panasonic remote is echter wel een goede keuze. Hij heeft grote, duidelijk leesbare toetsen, en een prima layout. 

,

Vorig jaar scoorde Panasonic uitstekend voor beeldverwerking en het ziet er naar uit dat ze die ingeslagen weg dit jaar verder gaan. De nieuwe Studio Master HCX-processor zorgt voor erg mooie resultaten. De menu’s lopen wel over met mogelijkheden, maar daarmee kan iedereen bepaalde aspecten van het beeld naar smaak veranderen.

Het Ultra HD beeld is erg gedetailleerd, dankzij een uitstekende upscaler. Detail wordt met zachte hand geaccentueerd, want zelfs wie de ‘resolution remaster’ instelling op maximum zet, zal slechts beperkte impact merken. Er is dus weinig risico op te scherpe beelden. Ruisonderdrukking en deinterlacing zijn beide zeer goed. Voor streaming bronnen van slechte kwaliteit (bvb sommige YouTube-filmpjes) kan je met behulp van de ‘MPEG remaster’ instelling compressieruis (blokvorming) wegwerken.

De bewegingsscherpte van de DX780 is erg goed. Je laat ‘Intelligent Frame Creation’ daarvoor wel op de minimale stand staan. Wil je ook vloeiende panbeelden, dan kan je de hogere standen uitproberen, al vonden we dat de maximale stand toch no steeds iets te veel beeldartefacten introduceert.

,

De DX780 beschikt over een achtergrondverlichting die in segmenten kan gedimd worden (local dimming), maar vermits het over een edge led-type achtergrondverlichting gaat, moet je daar geen wonderen van verwachten. En dat wordt al vrij snel bewaarheid. Het toestel lijkt in grote verticale segmenten te dimmen. Die zijn, afhankelijk van de content en de instellingen, helaas af en toe duidelijk zichtbaar. Zet de ‘adaptive backlight controle’ instelling in elk geval niet boven de minimum-stand als je die problemen wil vermijden. Het effect is, zoals steeds, best zichtbaar op donkere content, en wordt duidelijk wanneer een helder object door het beeld beweegt. Iets wat wel eens gebeurt in Star Wars, bijvoorbeeld. En in de donkere Harry Potter testscene kreeg het gelaat van Voldemort afwisselend meer of minder belichting afhankelijk van het verschijnen van ondertitels.

Maar afgezien van die beperking waren de prestaties erg goed. We gebruikten de ‘True Cinema’ beeldpreset. De grijsschaal blijkt iets te koel te zijn, maar de impact daarvan is erg beperkt. De kleurweergave is uitstekend. De zwartwaarde is, zelfs zonder dimming, erg goed, en het contrast bijgevolg uitstekend. Panasonic gebruikt ook een adaptieve contrastregeling, en die levert puik resultaat. Er mag wel net iets meer zwartdetail zichtbaar zijn, een probleem dat je kan aanpakken door de ‘gamma waarde’ in de gevorderde instellingen op 2,2 te zetten. 

,

High Dynamic Range is al wat de klok slaat op de nieuwste tv-modellen en terecht, want de impact er van is erg groot. Helaas is er wel nog wat onduidelijkheid over hoe de verschillende tv’s zullen omgaan met de nieuwe standaarden en hoe toekomstbestendig alles is. Een uitvloeisel daarvan is dat Panasonic ons bijvoorbeeld nog niet kon zeggen of dit model HDR-beelden van Netflix zal kunnen tonen. Maar de DX780 heeft wel degelijk alles aan boord om HDR-beeld te tonen. We meten een uitgebreid kleurbereik van 89% DCI (of 66% Rec.2020). Dat is eerder matig maar beduidend beter dan vorig jaar. De piekhelderheid van het scherm zit op 577 nits, en dat is zeker voldoende om een de impact van HDR te zien, maar natuurlijk te weinig om het Ultra HD Premium logo te halen, waarvoor 1.000 nits vereist is.

Zodra je overigens HDR-content afspeelt toont de Panasonic even kort een HDR-logo in de hoek rechtsonder, zo weet je meteen dat alles werkt. In onze testbeelden uit Exodus en Life of Pi was de Panasonic in zijn sas. Je kan de kleuren nog iets intenser maken door de ‘Rec.2020 remaster’ instelling op maximum te zetten, en dat liet in onze beelden geen nadelige gevolgen zien. Het toestel biedt ook een ‘HDR remaster’ instelling voor al je bestaande content, maar de impact daarvan was erg gering.

,

De Panasonic TX-50DX780 is uitgerust met een dubbel tv-tuner en dubbel CI+-slot, zodat je perfect kan kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen op USB harde schijf. De tv doet ook dienst als ‘In House Streaming’ kan je de tv-kanalen ook naar een ander tv-toestel streamen. En met TV Anywhere bekijk je onversleutelde zenders op je smartphone.

De mediaspeler loopt probleemloos door alle belangrijke audioformaten. Bij de videotesten is de enige tegenvaller dat hij geen DTS soundtracks ondersteunt.

Het app-aanbod van Firefox TV is erg goed. Naast YouTube, Netflix, Vimeo, Dailymotion, Deezer, Aupeo en Tunein als belangrijkste apps, heb je een ruime keuze aan video, muziek, nieuws en games.

,

De TX-50DX780E is een perfect voorbeeld van hoe we de subtop modellen graag zien. Het belangrijkste compromis dat je maakt is de ietwat gebrekkige local dimming, die voor filmkijkers die een verduisterde kamer prefereren hinderlijk kan zijn. Maar verder heeft hij nauwelijks tekortkomingen als het over beeldverwerking gaat, biedt heel wat moderne snufjes zoals een goede smart tv-omgeving, HDR-ondersteuning, en zet bijzonder aantrekkelijk beeld op het scherm. Gekoppeld aan een heel goede prijs, is dit een erg aanlokkelijk toestel.

,

Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv

Schermformaat: 50 inch (127 cm), vlak

Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC, 2x v2.0a), 1x Component, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne

Extra’s: WiFi (802.11bgn) ingebouwd, Firefox TV, USB/DLNA-mediaspeler, actieve 3D, twin DVB-T2/C/S2, twin CI+-slot, In House Streaming, TV Anywhere

Afmetingen: 1.115 x 692 x 198 mm (incl. voet)

Gewicht: 17,0 kg (incl. voet)

Verbruik: 96 / 0,3 watt (Energielabel A)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.