Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Android TV

Philips beet vorig jaar de spits af met zijn eigen Android-implementatie. Dit jaar gebruiken ze net zoals Sony Android TV. Het Home scherm toont vier rijen.

Eerst verschijnen de Android-aanbevelingen die uit Youtube en andere toepassingen kunnen komen. Vervolgens de ‘Philips’ collectie, waar je voorlopig de ‘app gallery’ terug vindt, dat is de vroegere Philips app store. Tot slot twee rijen voor Android Apps en Games.

Belangrijk detail: zowel de apps uit de Google Play Store als uit de Philips App Gallery komen in de vierde rij terecht, een goede beslissing, want zo wordt er geen kunstmatig onderscheid in leven gehouden.

Het is duidelijk dat fabrikanten toch nog enige vrijheid krijgen om Android te customiseren. Zo ziet het startscherm er grotendeels identiek uit op Sony en Philips, maar ontbreekt op Philips de rij met de ingangen. Vermits er een aparte toets voor de ingangen op de remote staat is dat geen enkel probleem.

Iets verwarrender is de keuze om naast het standaard Android Home Menu nog een eigen ‘TV menu’ te voorzien. Op de remote activeer je dat door op de zilverkleurig omrande, centraal geplaatste toets te drukken. De Android Home toets staat enigszins stiefmoederlijk rechts onderaan de d-pad. Het geeft sterk de indruk dat het om twee aparte omgevingen gaat.

Philips had hier beter voor een mooi gei¨ntegreerde aanpak gekozen. Wat vind je in het ‘tv menu’: opnieuw de ‘app gallery’, en een aantal oudere Philips apps zoals Cloud tv en social tv. Die vind je echter ook op het Android menu.

Verder is er nog ‘Topselectie’ waar je dan weer aanbevelingen van de ingebouwde tv tuner, maar ook uit een aantal VOD diensten (Cinetrailer, EuroNews, Muzu en WSJ) vindt. Er is dus overlap tussen beide functies, en dat had Philips beter vermeden.

gerelateerde items